SUMMERSCHOOL #5 - De 5 redenen waarom Carolien Basemans van Basemans Schoenen in een dorp zit

Waar 70 jaar geleden opa en oma Basemans, tussen de bakker en slager in hun eerste schoenenzaak begonnen, staat nu kleindochter Carolien aan het roer van een prachtige winkel van een kleine 200 m2. Hoe is het om te ondernemen in een dorp? Wat maakt het daar zo speciaal? En waarom zou zij nooit weg willen uit Reusel. We vroegen het haar….

"Hier hebben nog ouderwets de tijd en ruimte!”

In 1967 namen mijn ouders de winkel over van opa en oma; en na ruim 40 jaar nam ik het over. De winkel waarin ik eigenlijk ben opgegroeid. Mijn ouders werken nog steeds mee; de rollen zijn nu omgedraaid, maar ik ben heel blij dat ik nog van hun kennis gebruik kan maken.
Door de jaren heen hebben we ons steeds meer gespecialiseerd in comfort- en wandelschoenen. Zowel voor dames, heren en kinderen. In 2002 is het oude pand afgebroken en hebben we een nieuwe winkel gebouwd; maar de originele plek waar mijn opa en oma begonnen, daar zitten we nog steeds. En ik zie ons hier nog jaren zitten!

Waarom ondernemen in een dorp zo fijn is?

1.    Ons kent ons, ook onderling als winkeliers
We pakken met de winkeliers hier samen snel dingen op. Bijvoorbeeld tijdens Corona, de tijd waarin we elkaar hard nodig hadden. Samen hebben we ‘Koop Lokaal’-borden en signing laten maken. Alle ondernemers hielpen en deden mee, en snel hadden we onze mooie dorpsreclame staan. 

2.    Je hebt de ruimte!
De m2-prijs ligt hier beduidend lager dan bijvoorbeeld in het omringende Tilburg of Eindhoven. Door de jaren heen hebben we daardoor, in ons eigen pand, zo kunnen groeien in vierkante meters. En konden we bijvoorbeeld ook een podotherapeut en orthopedisch schoenmaker eigen ruimte bieden in onze winkel om zo de extra voetzorg te bieden. In de stad was dat onbetaalbaar geweest.

3.    Parkeren kan voor de deur
Zeker in onze winkel, waar ook een hoop ouderen of kleine kinderen komen is het fijn dat je altijd in de buurt van de winkel gratis kan parkeren. Je stapt uit de auto zo de winkel in.

4.    Pas maar thuis, en breng terug wat niet goed zit
Het is snel persoonlijk in de winkel. Omdat we veel mensen kennen, en zij hier vaak al generatie op generatie komen.  In coronatijd durfden vooral de oudere klanten vaak niet naar de winkel te komen. We gaven de schoenen dan mee aan iemand anders; gewoon zonder te betalen, zodat er thuis even rustig gepast kon worden. Dat vertrouwen hebben we hier, dat is in de grote stad denk ik vaak wel anders helaas.

Hoe we dan wisten welke schoenen we mee moesten geven? We vroegen gewoon om een oude schoen. Daar kun je zoveel aan zien. 

5.    Gemoedelijk!
Maar de belangrijkste reden van fijn ondernemen in een dorp is wel de gemoedelijkheid.  Dat even gezellig kletsen over dat iemand gaat trouwen, oma wordt, of een kind wat trots komt vertellen dat haar vriendinnen haar schoenen zo mooi vinden. Daar word ik zo gelukkig van.

We sponsoren ook de lokale voetvalvereniging. Omdat we het belangrijk vinden dat kinderen bewegen, dat is gezond. De voetbalclub hier organiseert veel voor de jeugd, ook buiten voetbal. En dat dragen wij een warm hart toe. Mijn vader is ook nog steeds lid van de supportersvereniging.

Nee ik kan mij niet voorstellen ooit uit Reusel weg te gaan…