Pragmatisch samenwerken

Column Dave • Pragmatisch samenwerken

2 juni 2022

Deze maand staat bij INretail het thema ‘samenwerken’ in de spotlights. Nu hoor ik veel ondernemers al denken “Wat moet ik daarmee? Samenwerken is zoiets veelomvattends. Waar moet ik beginnen?”. Het klopt dat samenwerken een containerbegrip is. Maar dat wil niet zeggen dat je er geen handen en voeten aan kunt geven. Hoe? Door pragmatisch met dit onderwerp om te gaan.

Houd overzicht

Makkelijker gezegd dan gedaan? Toch wel! Door het simpel te houden, houd je grip op de samenwerking waarvoor jij kiest. Je kunt met gemak een lijst maken van tien onderwerpen waarop je zou kunnen samenwerken. Maar door je op twee of drie thema’s te concentreren, houd je het overzicht. Dat betekent prioriteiten stellen en bepalen op welke aspecten van samenwerken je het beste succes kan behalen. Het recent verschenen rapport van het Sportfocus 2022 onderzoek kan voor sportretailers daarbij een handige ‘tool’ zijn.

Goede afspraken

Maak een keuze voor degene waarmee je wil samenwerken en formuleer een heldere doelstelling. Kies je bijvoorbeeld voor samenwerking met een paar leveranciers? Houd dan in het oog dat de tijd van vóór de coronapandemie voorgoed voorbij is. In het verleden lag de focus vaak op meer verkopen om je rendement te verhogen, nu gaat het er vooral om dat je slimmer verkoopt. Minder in aantal, maar met meer marge. Dat is wel degelijk mogelijk, als je maar goede afspraken maakt met de leveranciers waarmee je wilt samenwerken.

Heldere keuzes

Wat onontbeerlijk is voor optimaal samenwerken is vertrouwen. Wanneer je bijvoorbeeld doorverkoopcijfers met je leverancier deelt om betere verkoopresultaten te realiseren, moet je erop kunnen vertrouwen dat hij zorgvuldig met jouw informatie omgaat. Nogmaals: houd het simpel en ga pragmatisch om met samenwerken door heldere keuzes te maken. Heb je daarbij hulp nodig? Meld je dan gerust bij INretail. Wij kunnen je helpen bij het optimaliseren van de samenwerking waar jij voor kiest.

Heb je de presentatie van Sportfocus 2022 gemist en wil je deze graag bekijken? Dat kan hier. Je vindt hier ook de gratis executive summary en de mogelijkheid om het rapport (gratis) te bestellen.

Dave Quadvlieg

Dave Quadvlieg

Branchespecialist sport en schoenen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.