Geen vraag te gek
088 973 06 00

Betere parkeervoorzieningen

Bereikbaarheid is essentieel voor winkelgebieden en daarbij horen ook goede, voldoende en indien nodig betaalbare parkeervoorzieningen voor auto en fiets. In de regel komt bijna de helft van de bezoekers met de auto naar een winkelgebied. 

Betere parkeervoorzieningen INretail.nl Als regulering nodig is, dan is het invoeren van betaald parkeren een oplossing. Er moet een duidelijke relatie gelegd worden tussen het tarief  en het bezoekmotief van de consument. Bij een boodschappencentrum is betaald parkeren uit den boze. Bij een winkelgebied met veel winkelaanbod en goede horeca kan betaald parkeren wel.

Betaald parkeren

De parkeertarieven kunnen niet eindeloos worden verhoogd, wat nu soms het geval lijkt. De klant kijkt zeker naar meer dan naar alleen de prijs, maar het kan wel de keuze bepalen waar men heen gaat om te winkelen. Zeker als er een alternatief in de omgeving is met gratis parkeren of een gunstiger tariefstelling.

De invoering van betaald parkeren kan ook de trigger zijn voor klanten om naar een ander winkelcentrum te gaan waar nog wel gratis parkeren bestaat. De vraag is vervolgens of die klanten ooit weer terugkomen. De marges in de detailhandel zijn dun, dus een paar procent minder klanten kan het verschil zijn tussen wel of niet winst maken. Bezint eer ge begint.

 

Thuisbezorgen of parkeerkosten?

Internet is een belangrijke factor in het teruglopend aantal bezoekers. Op enig moment wordt het voor de klant een afweging tussen de kosten van thuisbezorgen bij een online aankoop en het parkeertarief bij winkelbezoek, als je al een parkeerplaats kunt vinden. Dus kosten en beschikbaarheid spelen een wezenlijke rol in de afweging.

Bepaal samen met ondernemers en omwonenden wat werkt voor een winkelgebied. De keuze kan dus per winkelgebied verschillen. Als tot invoering van betaald parkeren wordt besloten, dan moet de hoogte van het parkeertarief dus aansluiten bij het aanbod in het winkelgebied, de doelgroepen en de verblijfsduur. Betalen per minuut heeft over het algemeen de voorkeur. Zorg daarvoor ook op straat voor de mogelijkheid van belparkeren.

Bronnen

Nationale parkeertest Er wordt jaarlijks een test gedaan van een groot aantal parkeergarages. Het geeft ook aanbevelingen over onderscheidende kenmerken.

Parkeergelegenheid vs. Parkeertarieven geeft inzicht in de prioriteiten van consumenten als het om parkeren bij winkelgebieden gaat.