Geen vraag te gek
088 973 06 00

RI&E maken

RI&E maken? Wat is eigenlijk een RI&E en is het verplicht? Elk bedrijf met personeel is verplicht een RI&E te maken. Door deze in te vullen worden de arbeidsomstandigheden in een bedrijf onder de loep genomen. Als deze niet ingevuld is en er gebeurt een arbeidsongeval, dan kan de boete oplopen tot wel €3000! Bij INretail kunnen we de verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie voor je uitvoeren. Je vergroot hiermee de professionaliteit, maar ook de veiligheid voor klanten, medewerkers en jezelf!

Wat is een RI&E?

Wat is een RI&E nou eigenlijk? Een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is voor werkgevers verplicht om de gezondheid en veiligheid te bevorderen. De arbodienst of arbodeskundige inventariseert of en hoe het werk schadelijk of ongezond kan zijn. In het verslag hierover komt ook een Plan van Aanpak, waarin maatregelen staan om de vastgestelde risico’s te voorkomen. Als laatste worden er in het document ook arbeidsongevallen uit het verleden opgenomen. 

Hoe maak ik een RI&E?

Bij het opstellen van een RI&E is het handig om gebruik te maken van bruikbare tools. Samen met de werknemersvertegenwoordigers hebben wij een Risico Inventarisatie en Evaluatie en een arbocatalogus ontwikkeld om jou heel wat zorgen uit handen te nemen. Een RI&E moet uit verschillende onderdelen bestaan: 

  • inventarisatie van risico's;
  • evaluatie van de risico's op basis van prioriteit;
  • opstellen van Plan van Aanpak;
  • toetsen van uw RI&E;
  • uitvoeren van uw Plan van Aanpak.

INretail biedt je graag een checklist om de verschillende onderdelen handig af te strepen, zodat je weet waar je bent gebleven. Daarnaast hebben we verschillende voorbeelden die je kunt gebruiken voor je eigen RI&E. 

Is de Risico Inventarisatie en Evaluatie verplicht?

Ja, dat klopt! Boetes kunnen oplopen tot wel €3.000,- ! De arbeidsinspectie controleert dit jaar weer 300 winkels. De boetes kunnen hoog oplopen, hoewel jij je misschien nog niet bewust bent van de verschillende soorten risico’s. Een aantal voorbeelden van risico’s: losse spiegel in de paskamer, kledingrekken die de nooduitgang barricaderen , wankelende trapjes enzovoort. Naast een boete zijn er ook andere mogelijke gevolgen, zoals medewerkers die uit de running zijn of de verzekering die niet betaalt. De RI&E invullen kan dus een hoop narigheid voorkomen!

Wat kan INretail voor je betekenen bij het invullen van de RI&E?

Wij nemen in 60 minuten het hele proces van invullen uit handen nemen. Door middel van 120 vragen inventariseren wij de gehele situatie binnen jouw bedrijf. Daarna bespreken we verbeterpunten en een plan van aanpak inclusief data. Als je een bedrijf met meer dan 25 medewerkers hebt, dan is toetsing door een kerndeskundige of arbodienst verplicht; dit regelen we ook voor je. Wij weten precies welke regels voor jou van toepassing zijn en kunnen begeleiding op maat bieden. Je kunt daarna geheel arbo-proof verder! 

Jouw RI&E in 60 minuten

Waarom is de RI&E verplicht?

De RIE verplicht invullen is iets wat veel ondernemers kopzorgen geeft. Het wordt vaak uit handen gegeven aan instanties die dit voor veel te veel geld overnemen. Bij INretail houden we jou niet voor de gek, we willen je juist begeleiden hierbij! Je vult de RIE in voor jouw eigen veiligheid, die van medewerkers én klanten. Stel er breekt brand uit, kunnen jullie veilig vluchten? Zo zijn er nog vele andere aspecten waar je rekening mee moet houden. Om dit proces gemakkelijker te maken, hebben wij een RIE en een Arbo-catalogus ontwikkeld, die de arbeidsinspectie heeft goedgekeurd.

Meer weten over de RI&E en INretail?

Wil je meer weten over de RIE en ons aanbod? Neem dan gerust contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan. Bekijk ook eens wat onze gratis adviesdagen voor jou kunnen betekenen. Meer informatie over onze ledenwinkel en de voordelen daarvan vind je op de website!