column dave

Column Dave • Alles uit de kast

22 september 2022

We kunnen er lang en kort over praten, bottom-line is dat Prinsjesdag niet heel positief nieuws heeft gebracht voor het MKB. We hadden als ondernemers met elkaar meer houvast en perspectief verwacht om onze bedrijven in deze uiterst onzekere tijden op de been te kunnen houden. Dat er uitstel komt voor de terugbetaling van de tijdens de Covid-19 periode ontvangen overheidscompensaties is een lichtpuntje, maar niet meer dan dat.

Pijn verdelen

Tot nu toe hebben we op een – wat mij betreft – verrassende en bewonderenswaardige wijze kans gezien om de pijn zoveel mogelijk in de keten te verdelen. Door in gesprek te gaan met je winkelpersoneel, de verhuurder van je pand en je leveranciers is het in veel gevallen gelukt de gevolgen van de coronapandemie gezamenlijk op te vangen. Dat dit niet zo kon blijven wisten we natuurlijk ook wel. Maar er was toch hoop dat het allemaal weer beter en gemakkelijker zo worden.

Kostenverhogingen

Niets is echter minder waar. Inmiddels zitten we met een oorlog op ons continent waarvan het einde nog lang niet in zicht is, heeft dit een grote energiecrisis veroorzaakt en worden we ook nog eens geconfronteerd met een forse inflatie. Daardoor hebben consumenten weinig vertrouwen in de economie en zijn ze voorzichtiger geworden met hun bestedingen. Daarbij worden ondernemers in het MKB ook nog eens geconfronteerd met de verhoging van het Wettelijk Minimum Loon en hebben de verhuurders hun prijzen geïndexeerd.

Externe ontwikkelingen

De vraag is of je dergelijke tegenvallers zelf voldoende kunt dragen. Zeker is dat je de gevolgen niet in de keten kunt opvangen, zoals dat in de coronaperiode wel mogelijk is gebleken. We hebben immers te maken met externe ontwikkelingen, waarop we geen enkele vat maar wél veel last van hebben. Als INretail hebben we daar zeker oog voor. Achter de schermen wordt er fors gelobbyd.

Langdurig proces

Besef echter dat lobbyen een langdurig proces is, anders dan het gesprek tussen jou en je leveranciers om een gezamenlijk compromis te bereiken. Elke dag worden één of meer stapjes vooruit gezet en soms ook een stapje terug. Maar wees ervan verzekerd dat we als INretail alles uit de kast halen om de omstandigheden voor jou als schoenondernemer te verbeteren waar dat maar mogelijk is.

Vragen?

Heb je een vraag of wil je sparren met een adviseur? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
Dave Quadvlieg

Dave Quadvlieg

Branchespecialist sport en schoenen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.