Column Dave • Incasseringsvermogen

Column Dave • Incasseringsvermogen

28 april 2022

We laten de Covid-19 periode weliswaar langzaam maar zeker achter ons, maar dat betekent niet dat we van alle narigheid af zijn. In tegendeel. Mede als gevolg van de pandemie worden we voluit geconfronteerd met problemen op het gebied van productie, transport en personeel, om er maar een paar te noemen. En dan zijn daar ook nog eens een oorlog in Europa en een diepe energiecrisis bij gekomen. 

Geen rust

Als je het snel zegt lijkt het te gaan om één groot probleem dat we moeten tackelen. Niet dus. Elke hindernis waarmee we maken hebben heeft afzonderlijk effect op onze business. Het is alsof je op meerdere borden tegelijk aan het schaken bent. Dit betekent ook dat als je een oplossing gevonden denkt te hebben voor het ene probleem, je geen rust krijgt om te focussen op het volgende. In feite ben je een bokser die dizzy in de touwen hangt, maar geen tien tellen tijd krijgt om weer enigszins te herstellen.

Verleden tijd

Met andere woorden: we zijn als ondernemers in een tijdsbestek van een paar jaar in een situatie beland waarin het bijna alleen maar incasseren is. Je vraagt je af of er ooit nog rust komt. Het antwoord is nee. Mooier kan ik het niet maken. Hoopten we een jaar geleden misschien nog dat we terug zouden keren naar het pre-corona tijdperk, nu weten we met zekerheid dat het nooit meer zal worden zoals vroeger. De rendementen waaraan we zo gewend waren zijn verleden tijd.

Meer doen

Is ondernemen in de retail dan überhaupt nog mogelijk? Dat vragen veel ondernemers zich terecht af. Ook daar kan ik kort over zijn. Ja. Zeker wel, wat mij betreft. Als je maar bereid – en in staat – bent om te dealen met de steeds veranderende situatie waarin je meer moet doen voor minder resultaat. Als je daartoe écht bereid bent, ga er dan voor de volle honderd procent voor. Haal alles wat je in huis hebt aan ondernemerschap, doorzettingsvermogen en creativiteit uit de kast.

Concurrentie

En bedenk daarbij dat de concurrentie waarmee je te maken hebt, niet de collega is die drie straten verderop zit met zijn winkel. De échte concurrentie komt van iedereen die niet met jou wil samenwerken. Of te wel; de toekomst is aan ondernemers met het grootste incasseringsvermogen.

Dave Quadvlieg

Dave Quadvlieg

Branchespecialist sport en schoenen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.