Automatische concepten 24

Column Dave • Kansen met kinderschoenen

15 april 2022

Ik bespeur al een aantal jaren een trend dat steeds meer familiewinkels afscheid nemen van kinderschoenen. De redenen die schoenondernemers daarvoor noemen zijn steevast dezelfde. De verkoop van kinderschoeisel vindt elk seizoen in een tamelijk korte periode van maximaal zes weken plaats. Het selecteren van de best passende schoen is behoorlijk bewerkelijk, waardoor er extra druk staat op het personeel. En een goede pasvorm raakt steeds meer ondergeschikt aan de looks van een schoen. Logisch dat schoenenzaken afhaken.

Tijd en moeite

Dat dit vooral geldt voor familiewinkels, is goed te begrijpen. Het kost veel minder tijd en moeite om dames- en herenschoeisel te verkopen. Vaak helpt men zichzelf al voor een deel en bovendien zijn de kassa-aanslagen hoger. Ouders die schoenen voor een kind komen kopen vragen veel aandacht en tijd van de verkoper. Over het algemeen vinden ze goed kinderschoeisel duur; je medewerkers moeten steeds weer uitleggen dat het maken van een kinderschoen minstens even bewerkelijk is als het produceren van een dames- of herenschoen. Daar komt nog bij dat je voor kindervoeten, mede door de halve maten, een relatief grote maatboog in huis moet hebben 

Praten als Brugman

Wat we ook vaak zien is dat kinderen zelf vooral kijken naar het uiterlijk van de schoen. Terwijl ouders in het verleden een keuze maakten op basis van geschiktheid voor de voet, laten ze zich nu steeds meer leiden door de smaak van hun kroost. En dan kan je als verkoper praten als Brugman… Wanneer je als vakman op een willekeurig schoolplein kijkt wat kinderen aan hun voeten hebben, schrik je je rot. Je kan erop wachten dat er steeds meer kids met voetproblemen en enkel- en knieklachten rondlopen.

Beslist kansen

Als het eenmaal zover is, is er maar één remedie voor het oplossen van dergelijke problemen: een goed geadviseerde pasvomschoen. Schoenondernemers die overwegen het kinderassortiment over boord te zetten adviseer ik dan ook om daar goed over na te denken. Zeker als je de laatste der Mohikanen bent in je verzorgingsgebied als het om kinderschoeisel gaat zijn er beslist kansen. Specialiseer en profileer je nog meer als pasvormspecialist voor kinderen. Geloof me. Ouders die een goede pasvorm belangrijk vinden voor het welzijn van hun kind, al dan niet gedreven door slechte ervaringen met verkeerd schoeisel, zijn er nog steeds. 

Dave Quadvlieg

Dave Quadvlieg

Branchespecialist sport en schoenen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.