Column Dave • Steek energie in energie

20 oktober 2022

Je kunt de tv of radio niet aanzetten of je wordt ermee geconfronteerd: de energiecrisis. Inmiddels heeft al zo’n 60% van de consumenten en de ondernemers geen vast contract meer. Dat betekent dat ze volledig zijn overgeleverd aan de nukken en kuren van de energiemarkt. Het gevolg is dat de prijzen die voor een kubieke meter gas moeten worden betaald enorm uiteen lopen. Besparen op gas en elektra is dan ook hét devies.

Eigen boontjes doppen

We hebben tot nu toe geluk gehad dat het nog niet heel koud is geweest. Maar wat als het écht koud wordt met nachtvorst en ook overdag lage temperaturen. Eén ding is zeker; de maatregelen die de overheid aanbiedt passen niet bij ons. We dreigen als MKB buiten de boot te vallen. Wees ervan verzekerd dat INretail bezig is met een stevige lobby om dat te veranderen. Maar het betekent vooralsnog dat we onze eigen boontjes moeten doppen. Met andere woorden: verduurzamen waar dat maar mogelijk is om de energierekening naar beneden te krijgen.

Ga in gesprek

Een bijkomend probleem voor de huurders van winkelpanden is dat veel verhuurders de huurprijs per 1 juli 2022 hebben geïndexeerd. Simpelweg protesteren heeft geen zin. Verhuurders doen immers niets illegaals. Maar het komt wel verdraaid slecht uit. Beter is om in gesprek te gaan met je verhuurder. Praat met hem/haar over de verduurzaming van het pand, waarvoor je verhuurder immers verantwoordelijk is. Als het om verlenging van het huurcontract gaat, zeker voor de langere termijn, kun je eisen stellen. Jullie zijn immers beiden gebaat bij het realiseren van verduurzamingsmogelijkheden. De verhuurder is daartoe verplicht en het helpt jou om je energiekosten te verlagen.

Direct effect

Los daarvan kun je zelf ook maatregelen nemen om te besparen op energie. Dat kan met relatief eenvoudige middelen; zoals het dicht houden van de winkeldeur, het automatisch uitschakelen van de verlichting in bijvoorbeeld het magazijn en het met een graad verlagen van de verwarming. Dat heeft vaak direct effect op de energierekening. Ook als je zelf eigenaar bent van je winkelpand zijn zulke simpele ingrepen de moeite waard. Naar verwachting zullen de energieprijzen in de toekomst verder stijgen. Maar ook als ze weer gaan dalen, zullen we niet meer teruggaan naar de tarieven van pakweg een jaar geleden. Kortom: steek energie in het verlagen van je energieverbruik.

Dave Quadvlieg

Dave Quadvlieg

Branchespecialist sport en schoenen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.