Column Dave • Tijd als grondstof

Column Dave • Tijd als grondstof

17 maart 2022

Ik was onlangs bij een seminar waar de spreker ons de vraag voorlegde wat de meest schaarse grondstof is. Door het woord ‘grondstof’ te gebruiken zette hij ons op het verkeerde been. De één dacht aan olie, de ander aan hout. Weer een ander aan karton, nu verpakkingsmateriaal steeds schaarser wordt. Eigenlijk was hij er op uit om ons anders te laten denken. De ‘grondstof’ die hij bedoelde, is tijd.

Dubbelwaardig

Projecteer ik dat op de consument; dan stel ik vast dat de mens heel dubbel met de factor tijd omgaat. Het ene moment wil hij het gewenste artikel direct hebben, dus bestelt hij het via internet om maar geen tijd te verliezen. Dat verklaart wat mij betreft ook de snelle opkomst van de flitsbezorgers. Het andere moment wil hij gewoon lekker rustig shoppen en neemt hij daar alle tijd voor. Voor een retailer die het vooral van zijn fysieke winkel moet hebben, is dat ‘zijn consument’.

Je klanten kennen

Maar is die relaxte shopper wel écht onze consument? Wat weten we eigenlijk van degenen die we zo graag ‘onze klanten’ noemen? Eén ding is zeker; de grote internetretailers weten heel wat meer van hun klanten dan wij. Het zijn immers grote dataverzamelaars, die haarfijn weten wat degenen die regelmatig bij hen kopen nodig hebben. Ze missen echter één cruciaal ding: het directe klantcontact. Op dit gebied kunnen ze het nooit van ons winnen.

Dank voor je tijd

Dat de ontspannen shoppende consument bij jou binnen loopt betekent niet automatisch dat hij ongelimiteerd tijd in jouw winkel wil besteden. Als hij moet wachten omdat je bijvoorbeeld onderbezet bent door medewerkers die thuis zitten omdat ze corona hebben, kan dat een reden zijn om alsnog te vertrekken. Zorg dat je dat voor bent door de klant begrip te vragen voor het feit dat hij even moet wachten. Bied hem bijvoorbeeld een kop koffie aan en dank hem voor zijn tijd. Je zult zien dat hij best bereid is om wat geduld te hebben.

Dave Quadvlieg

Dave Quadvlieg

Branchespecialist sport en schoenen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.