Column • Padel; een sleeping giant

6 oktober 2022

In een tijd waarin onze sector zwaar onder druk staat door ontwikkelingen waarop we geen enkele invloed hebben, is het negeren van signalen waar we wél wat mee kunnen om onze toekomst veilig te stellen op zijn zachtst gezegd niet slim. Zo’n signaal is wat mij betreft de sterke opkomst van de padelsport op Europees niveau. In Nederland is padel weliswaar nog een relatief kleine sport, maar alles wijst erop dat padel wel eens een ‘sleeping giant’ kan zijn. Kortom: een sport om uiterst serieus te nemen.

Enorme potentie

Uit cijfers van de FEDAS (de Europese brancheorganisatie van de sportdetailhandel, waarvan ook INretail lid is) blijkt dat padel in veel landen op ons continent een grote vlucht neemt. Zo is de Spaanse padelmarkt van € 53 miljoen in 2012 via € 162 miljoen in 2020 gegroeid naar € 232 miljoen in 2021. Gemiddeld wordt er € 92 besteed aan een racket. Er zijn 4 miljoen beoefenaars; dat is 7,5% van de Spaanse bevolking. Het land op het Iberisch schiereiland telt nu al zo’n 1.100 banen en 3.500 verenigingen. Dat padel een sport is met een enorme potentie staat dus vast.

Snel groeiend

Dat laatste lees je ook in het afgelopen voorjaar verschenen rapport van het SPORTFOCUS 2022 onderzoek. Nederland telt op dit moment circa 580 courts en dat aantal groeit snel. Op ‘prime time’ zijn de banen permanent volgeboekt. Ter vergelijking: bij onze Zuiderburen kunnen padellers al terecht op zo’n 1.100 banen. De goeden niet te na gesproken, stel ik vast dat bij de vaderlandse sportretail tot nu toe tamelijk weinig aandacht is voor de padelsport. Meer dan een klein wandje met wat rackets vind je in de meeste sportwinkels niet.

Alert anticiperen

Dat padel ook in ons land veel groter gaat worden is wat mij betreft evident. En dat dit in een rap tempo gaat is al even duidelijk. Wie daarop wil meeliften (en wie wil dat niet nu onze business in vrijwel alle segmenten onder druk staat?) doet er slim aan de ontwikkelingen in deze snel opkomende racketsport goed in de gaten te houden en daarop alert te anticiperen. Wie zich profileert als specialist en daardoor verenigingen aan zich weet te binden, is spekkoper.

Dave Quadvlieg

Dave Quadvlieg

Branchespecialist sport en schoenen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.