Sport

Column Dave • Energie als spelbreker

22 september 2022

De competities van de teamsporten zijn inmiddels weer gestart. Het effect daarvan is in de functionele sportwinkels goed merkbaar. Ondernemers zijn niet ontevreden over de verkopen van kleding, schoenen en hardwaren. Hetzelfde geldt voor de individuele sporten. Nu de vakantieperiode voorbij is pakken ook de padellers, hardlopers en wandelaars hun sportieve routine weer op. Daarnaast bereiden sportzaken zich voor op het aanstaande winterseizoen met hopelijk veel sneeuw.

Hoog stroomverbruik

Dat laatste is extra belangrijk nu we in heel Europa geconfronteerd worden met exorbitant hoge energieprijzen. In de eerste plaats zijn wintersportspeciaalzaken bedrijven met een relatief hoog stroomverbruik voor bijvoorbeeld waxen en slijpen. Dat zet extra druk op de kosten en daarmee op de prijzen voor de consument. In de tweede plaats zijn ook exploitanten van skiliften en beheerders van wintersportgebieden grote energieverbruikers. Met alle gevolgen van dien.

Extra creatief

Onzeker over de hoeveelheid sneeuw die gaat vallen, proberen zij het seizoen extra vroeg te laten starten door de pistes alvast gebruiksklaar te maken met kunstsneeuw. Het probleem is echter dat de waterbassins voor de sneeuwproductie nauwelijks gevuld zijn door de grote droogte in de afgelopen zomer. Ze moeten extra creatief zijn en zullen dat bijvoorbeeld doen door de besneeuwde pistes smaller te maken. En of de liftexploitanten de hele dag door alle liften kunnen laten werken is ook maar de vraag.

Moeilijk voorspelbaar

Wat dit voor de 1,1 miljoen potentiële wintersporters in ons land gaat betekenen is moeilijk voorspelbaar. Want naast deze onzekere omstandigheden worden zij – net als iedere Nederlander – geconfronteerd met ongekend hoge energieprijzen en een forse inflatie, waardoor de dagelijkse boodschappen steeds duurder worden. De komende weken worden wat dit betreft cruciaal. Gaat de toegezegde lastenverlichting voldoende soelaas bieden? En blijft de wintersport voldoende aantrekkelijk om daaraan een deel van het gezinsbudget te besteden? Invloeden waarop we als sportretail geen enkele vat hebben, maar wél bepalend zijn voor ons succes.

Vragen?

Heb je een vraag of wil je sparren met een adviseur? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
Dave Quadvlieg

Dave Quadvlieg

Branchespecialist sport en schoenen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.