Geen vraag te gek
088 973 06 00

Hoe sta jij ervoor? Ga je stoppen of door met jouw onderneming?

De Corona-crisis zorgt voor ongekend spannende tijden in de retail. Van het één op het andere moment viel de omzet helemaal weg. Gelukkig is er sprake van herstel. Toch kan dat herstel ook jou twijfels geven over het wel of niet doorgaan met je onderneming. Misschien had je deze twijfels al, maar door het effect van de Corona crisis op je bedrijf weet je niet of je nog wel verder wilt/kunt gaan. De redenen hiervoor kunnen verschillen: van een matig rendement, een omzet die onder druk staat tot een slechte kwaliteit van jouw winkelgebied of onzekerheid over eigen ondernemerskwaliteiten.

Om jou hierbij te helpen hebben wij een vragenlijst opgesteld. Door deze vragen te beantwoorden verkrijg jij inzicht in jouw (financiële en persoonlijke) situatie. Uiteraard kan een dergelijke keuze niet alleen gebaseerd worden op een vragenlijst, maar het is een vertrekpunt om goed ter overweging te nemen wat je nou echt zou willen op basis van de keuzemogelijkheden die er voor je zijn. Stel je voor dat je bedrijf wel voldoende potentie heeft om weer financieel gezond te zijn/worden, wil je dan wel of niet doorgaan? Of stel je voor dat er morgen iemand op de stoep staat die het bedrijf wil overnemen, ben je daar dan wel klaar voor? Beantwoord onderstaande vragen voor jezelf en kijk wat het advies is:

 1. Mijn omzet is (de laatste jaren) gelijk gebleven of gestegen
 2. Ik heb geen betalingsachterstand bij mijn crediteuren (huur/leveranciers/personeel etc.)/ Ik kan mijn rekeningen niet op tijd betalen.
 3. Ik ben tevreden over mijn behaalde financiële resultaten
 4. Ik heb plezier in het ondernemen
 5. Als ik geen financiële problemen zou hebben, zou ik doorgaan met mijn onderneming
 6. Er is weinig leegstand in mijn winkelcentrum/winkelgebied
 7. De werksfeer is goed
 8. Ik heb geen problemen met mijn verhuurder
 9. Ik heb geen problemen met mijn leveranciers
 10. Ik verwacht dat mijn bedrijf financieel klaar is voor de toekomst
 11. Mijn onderneming heeft voldoende potentie in deze snel veranderende retail wereld
 12. Ik heb een goede werk/privé balans
 13. Ik heb de juiste ondernemerskwaliteiten om in deze tijden te ondernemen
 14. Als ik morgen voor de keuze sta om weer te starten als ondernemer, doe ik het weer

10 of meer keer ja | Doorgaan >>

6-9 keer ja | Onzeker >>

5 of minder keer ja | Stoppen >>


Doorgaan

Jouw bedrijf is in de basis financieel gezond en je wil nog niet stoppen, want daarvoor is het ondernemerschap nog te leuk.

Een belangrijke vraag die jij jezelf eerst moet stellen is: was er sprake van een toekomstgerichte exploitatie voor Corona? Wanneer je een positief rendement had voordat de Corona crisis haar intrede heeft gedaan en je aan betalingsverplichtingen kon voldoen, lijkt jouw basis in orde voor de toekomst. Natuurlijk kunnen zaken altijd beter, wij hebben een aantal tips (doorlinken naar onder aan de pagina) op een rij gezet.

Word je door de Corona crisis geconfronteerd met tijdelijke liquiditeitsproblemen? Dan zijn er verschillende oplossingsmogelijkheden beschikbaar om deze tijdelijke problemen te overbruggen. Zie hier een door ons opgesteld overzicht met alle beschikbare maatregelen waar je eventueel gebruik van kan maken.

In de tussentijd blijven wij voor jullie lobbyen om bepaalde regelingen anders te krijgen. Net zoals dat voorheen al een aantal keren succesvol is gelukt!

Een belangrijk onderdeel van het overbruggen van deze lastige periode is naast het gebruik maken van deze beschikbare regelingen, het verkrijgen van financiering. Sinds de kredietcrisis verkopen banken vaker ‘nee’ als een retail-onderneming voor een krediet de bank binnenstapt. Een goed plan is dan ook absolute noodzaak om aan (extra) financiering te komen. INretail helpt jou graag met het bepalen van jouw kredietbehoefte en het indienen van een aanvraag. Wij maken gebruik van de INretail financieringstool en zijn zeer succesvol met het tot stand brengen van financiering. Kijk zelf hier alvast wat er van jou verwacht wordt vanuit de bank.

Tips voor doorgaan met jouw onderneming. Investeren in de toekomst van je onderneming

De ontwikkelingen in de retail gaan razendsnel en het consumentengedrag verandert bijna net zo snel. Vind je het lastig om je marktpositie hierin te bepalen en keuzes te maken met betrekking tot de toekomst van je onderneming? Maak gebruik van de aanwezige kennis en dienstverlening van INretail. Wij sparren graag met je over het toekomstperspectief van je onderneming en het maken van de juiste keuzes.  Naast de individuele begeleiding door de bedrijfsadviseurs, organiseert INretail ook regelmatig Webinars waarin we kennis met jullie delen. Ben je ook al op de hoogte van de Summer School? Zie hieronder alle informatie waarmee jij direct aan de slag kan. 

Informatie/site

Tools

Online te volgen

Meteen sparren


Rendementsadvies

Retail Richting 2030

Sportfocus onderzoek

Customer Journey

Checklist alle regelingen (corona overzicht)

• Locatieonderzoek

• Vestigingsplaatsonderzoek

• Klantenherkomstonderzoek
 

Scenario tool

Marge calculator

NOW tool

TVL tool

Hoera ik heb een winkel

 

• Summerschool

Webinars

• Ledenadviesdag op thema

• Ondernemersservice

• Bedrijfsadviseurs

• Juristen

• Personeelsadvies


Onzekerheid over doorgaan

Was er al sprake van een zorgwekkende financiële positie van je onderneming voor Corona en werd je ook geconfronteerd met betalingsachterstanden? Vul dan in nog geen 10 minuten de scenariotool van INretail in. De resultaten van je onderneming worden vergeleken met de benchmark van jouw segment, zodat je gelijk een goed beeld hebt hoe je ervoor stond voor de huidige crisis. De scenariotool geeft gelijk inzicht in de toekomstgerichtheid van je onderneming. De bedrijfsadviseurs van INretail sparren graag met je over de uitkomsten van de tool en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Wij kunnen ons voorstellen dat de financiële situatie invloed heeft op het plezier in jouw ondernemerschap. Wij kijken graag met jou mee hoe je verantwoord door kan gaan. Mocht het niet verantwoord zijn, zullen onze bedrijfsadviseurs dit ook eerlijk delen.

Doorgaan met je onderneming, maar met financiële ondersteuning

Heb je een financiering nodig om verder te kunnen met je onderneming? De bedrijfsadviseurs van INretail kan jou helpen met het verkrijgen van financiering.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een Bbz-uitkering aan te vragen, dat kan zowel inkomensondersteuning zijn als financiering. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen.

De gemeente beslist of jij als zelfstandig ondernemer Bbz krijgt. Klik hier voor alle voorwaarden en meer informatie.

Wil je begeleiding in het maken van de juiste keuze? Neem contact op met INretail, de afdeling bedrijfsadvies. De bedrijfsadviseurs van INretail hebben veel ervaring in het begeleiden van ondernemers met het maken van de juiste keuzes in deze lastige afwegingen voor ondernemers.


Stoppen met je onderneming

Is doorgaan onverantwoord? Of was het al duidelijk dat je wilde stoppen? Dan is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Er zijn meerdere redenen waarom jij wilt/moet stoppen met jouw onderneming. Elke reden behoeft ook een andere aanpak.

Stoppen omdat je er financieel slecht voor staat en het niet meer verantwoord is om te ondernemen

Het heeft dan zeker geen zin om extra schulden via een nieuwe financiering aan te gaan. De enige juiste keuze die je kunt maken is om te stoppen om te voorkomen dat de financiële problemen en de gevolgen hiervan niet verslechteren. Lees hier meer over stoppen of doorgaan tijdens corona

Helaas kan het ook voorkomen dat je moet stoppen met de onderneming omdat schuldeisers jouw faillissement hebben aangevraagd. Het is mogelijk om het faillissement om te zetten naar de Wettelijke schuldsanering natuurlijke personen.

Kijk hier voor meer informatie over wettelijke schuldsanering

Stoppen terwijl je onderneming nog wel rendabel is, maar je er zelf klaar voor bent om te stoppen en/of het bedrijf te overname te stellen

Als je vrijwillig stopt, om welke reden dan ook is het noodzakelijk om dit in goede banen te leiden. Daarnaast kan de vraag gesteld worden of de winkel nog verkoopbaar is. 

Dit zijn vraagstukken waar onze bedrijfsadviseurs je goed in kunnen adviseren en begeleiden. Daarbij maken de bedrijfsadviseurs gebruik van specialisten om de ondernemers op alle terreinen (arbeidsrecht, huurrecht, fiscaal advies, financiële planning) optimaal te adviseren.

Als het specifiek over bedrijfsoverdracht gaat zijn de bedrijfsadviseurs van INretail specialisten aan wie je het gehele traject uit handen kunt geven.

Ga je stoppen? De belangrijkste zaken die jij moet regelen bij stoppen op een rij!

Financiële planning
Heb je je al laten begeleiden door je accountant of een fiscalist om inzicht te verkrijgen in wat je inkomen is nadat je gestopt bent met je onderneming? Zorg dat je hierop voorbereid bent, zodat je hierdoor niet onnodig voor verrassingen komt te staan.

Fiscaal advies
Bezit je een eigen pand, dan kan het zijn dat je moet afrekenen met de fiscus. Verkoop je je onderneming en wordt hier goodwill voor betaald? Neem tijdig contact op met je fiscalist, zodat je goed voorbereid kunt stoppen

Huur
• Wat is de opzegtermijn van je huurovereenkomst. Check dit zodat je zeker weet dat het moment dat je wilt stoppen ook echt tot de mogelijkheden behoort.
• In de wet is een regeling opgenomen dat de huurder in een geval van verkoop van zijn bedrijf het recht heeft de overnemer in zijn plaats te stellen in de huurovereenkomst. Dit heet indeplaatsstelling.

Medewerkers
Heb je medewerkers in dienst? Dan moet je het UWV toestemming vragen voor ontslag, denk hierbij aan de transitievergoeding. Bereken hier zelf jouw transitievergoeding.

Een dienstverband kan op verschillende manieren eindingen. Als een dienstverband eindigt kan een vergoeding worden aangevraagd. Soms wil je een dienstverband eindigen, maar is dat niet mogelijk vanwege een opzegverbod. Meer informatie vind je hier.

Hoe zit het met ontslag tijdens NOW II? Meer informatie lees je hier

Ga je met pensioen en daarom stoppen? INretail lobbyt voor jou! Wij kijken wat er mogelijk is om geen transitievergoeding te betalen in deze situatie. Onze verwachting is dat er in 2021 een regeling is die ondernemers die stoppen vanwege pensioen of ziekte compenseert in het betalen van transitievergoeding.

Lopende contracten
Maak een overzicht van alle lopende contracten/ overeenkomsten. Van je financiering, verzekeringen, winkelautomatisering, beveiliging, leaseverplichtingen, huisvuil etc.

Zorg dat je deze overeenkomsten bijtijds beëindigd, zodat je niet onnodig kosten blijft doorbetalen.

Twijfel je over bepaalde zaken, neem contact met de afdeling bedrijfsadvies. Zij staan je graag met raad en daad terzijde.


Kunnen we je verder nog helpen?

De bedrijfsadviseurs van INretail kunnen je helpen bij het maken van de juiste beslissing en de uitvoering daarvan.