Woontrends 2021: Human Touch

Woontrends 2021: Human Touch

1 december 2020

De eerste trend die uit de tijdgeest CHANGE REACTION voortvloeit is Human Touch. Kleuren zijn afgeleid van huidtinten, vormen zijn organisch en doen denken aan menselijke rondingen en rimpels. Bekijk alle kleuren, vormen, materialen en dessins die horen bij deze trend.

Achtergrond

BE MANKIND
We beseffen ons meer dan ooit hoe kwetsbaar we zijn als mens. Eén virus kan de maatschappij en ons dagelijks leven totaal ontwrichten. Maar ook de voortschrijdende technologie maakt angstig. Niet alleen onze privacy is in het geding. De opmars van kunst­matige intelligentie kan ons het gevoel geven de controle kwijt te raken. Daarnaast boezemt de klimaatproblematiek angst in, al was het maar omdat de gevolgen van de temperatuurstijging ongewis zijn.

Al deze ontwikkelingen zouden een bedreiging kunnen vormen voor het voortbestaan van de mensheid. De behoefte aan menselijkheid (empathie, zintuiglijkheid) neemt daardoor toe; we hechten aan zingeving en proberen grip te krijgen op wie we zijn. We gaan daarom op zoek naar producten en merken die daarbij passen, die een menselijk karakter hebben. Dat geldt ook voor technologische producten. We willen ze lief, leuk en aardig kunnen vinden.

In het verlengde daarvan ligt een toenemende behoefte aan (een) vereenvoudiging van het dagelijks bestaan, aan onbezorgdheid. Onze razendsnelle tijd voelt soms onmenselijk aan. Het is dan ook niet vreemd dat we de tijd soms even stil  willen kunnen zetten om tot onszelf te komen. Voor wat betreft winkelen zoeken we het dichter bij huis.. Het Vlaamse woord van het jaar 2019 ‘winkelhieren’ weerspiegelt dit. Om de lokale middenstand te ondersteunen, kopen we liever bij winkels in de buurt met een persoonlijke en lokale uitstraling.

Vormen

Vormen zijn organisch, ze doen denken aan menselijke rondingen en rimpels. Scherpe hoeken worden nauwelijks toegepast, een hoofdrol is weggelegd voor afgeronde hoeken en cirkels. Daardoor doet de ruimte vriendelijk en vertrouwd aan.  

Kleuren

De kleuren, van licht tot donker, zijn afgeleid van huidtinten: beige, zalm roze, zacht oranje en verschillende bruintinten. Accentkleuren zijn lila en okergeel.  

Materialen

De materialen zijn divers en kunnen zowel natuurlijk als kunstmatig zijn. Over het algemeen hebben ze een organische en onregelmatige oppervlaktestructuur, meestal met een matte uitstraling. Ribbelstructuren duiken veelvuldig op.  

Dessins

Dessins zijn in dit thema van ondergeschikt belang. Maar als ze worden toegepast, zijn deze vaak opgebouwd uit vage vlek en veegpatronen of organische structuren.  

Stijlkamer

Stijlkamer: Human Touch

Moodboard

Moodboard Human Touch

Advies nodig?

Heb je vragen over de woontrends 2021? Bijvoorbeeld hoe je de trends in je winkel zichtbaar maakt? Ik denk graag met je mee!

Contacteer de adviseur Bel ons
Anna Hutten

Anna Hutten

Brancheadviseur wonen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.