Geen vraag te gek
088 973 06 00

Interieurvakman | Maak het in de woonbranche

Scholing in de woonbranche

Het wordt een steeds grotere uitdaging: vakmensen in de woonbranche vinden en binden aan jouw winkel. De oorzaak ligt (deels) bij de dalende instroom naar het vmbo, de bron voor het mbo. De afgelopen jaren telde Nederland zo'n 30% minder vmbo'ers. En dan is de woonbranche ook nog eens niet de enige sector die aan deze leerlingen trekt: ook de metaal-, bouw- en horecasector willen deze jonge mensen graag binnenhalen. Hoog tijd om scholieren, instromers en nieuwkomers te enthousiasmeren om te te werken in de woonbranche. 

INretail krijgt steeds vaker vragen over dit thema. Tijd dus voor actie! Bert Jan van der Stelt, branchespecialist Wonen, is er duidelijk over: “we realiseren ons als brancheorganisatie dat we het tekort aan vakmensen niet op korte termijn kunnen oplossen. Wel kijken we met ondernemers en opleidingsinstituten hoe we het vakmanschap in de woonbranche beter kunnen vermarkten, de aansluiting tussen het onderwijs en de praktijk kunnen versterken en kijken we naar versnelde opleidingsmogelijkheden voor mensen van buiten de branche.” Dit doet INretail met de volgende campagne:

De Interieurvakman - maak het in de woonbranche!

Het doel van de campagne is ambacht in de woonbranche onder de aandacht te brengen en (jonge) mensen te interesseren voor dit prachtige vak. Bert-Jan:  “We hebben een nieuwe naam bedacht voor de diverse ambachten. Een nieuwe, eigentijdse titel. Minder ‘stoffig’, overkoepelend voor de diverse functies en waar je trots op mag zijn: ‘Interieurvakman (m/v)’. Daarbij hebben we de website www.interieur-vakman.nl ontwikkeld als informatieportaal voor geïnteresseerde (vmbo-)scholieren en hun ouders. Onder de titel ‘Maak het in de woonbranche’ vind je hier alle informatie over het vak en de opleidingscentra”.

Pilot samenwerking ROC Deltion en retailers

Een mooi initiatief die campagne. Maar met alleen promotie lossen we het probleem niet op. Het is net zo belangrijk dat retailers en scholen zelf aan de slag gaan. “We brengen retailers, ROC's en vakscholen dichter bij elkaar. Een voorbeeld is het project dat we zijn gestart met het ROC Deltion uit Zwolle en retailers uit de noordelijke provincies. Het doel: meer leerlingen via de BBL-constructie op het ROC krijgen en een opleiding die nog beter aansluit op de praktijk. Dit gaan we ook op andere plekken in Nederland uitrollen. Hierbij hoort ook het kijken naar samenwerking met bijvoorbeeld praktijkscholen, want ook daar zitten veel leerlingen die in onze branche aan de slag kunnen”.

Zelf aan de slag

Bij scholen wordt inmiddels promotie gemaakt voor de Interieurvakman. Op de open dagen van HMC, Deltion en ROC Midden-Nederland, maar bijvoorbeeld ook op de Studiebeurs in Rotterdam. Het vak wordt onder de aandacht gebracht door ondernemers en leerlingen, die via informatie en demonstraties laten zien wat voor unieke projecten er dagelijks gerealiseerd worden. Als ondernemer kan je actie ondernemen door je te registreren als erkend leerbedijf. Hiermee kun je stagiaires vanuit het mbo kennis laten maken met jouw onderneming. Zo kunnen leerlingen al op jonge leeftijd laten zien hoe leuk het werken in onze branche is. 

We helpen je! 

Wil je jong talent vinden en aan je binden maar weet je niet waar te beginnen? Wij denken graag met je mee. Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op.

 

* verplichte velden