Geen vraag te gek
088 973 06 00

Duurzame stappen in de modebranche

Het gaat lukken om de textiel- en kledingindustrie succesvol te verduurzamen door samenwerking in de sector. Ook de retail kan de complexe internationale bedrijfskolom helpen duurzamer te maken. Zowel keten als zelfstandige ondernemers.

INretail, Modint en de VGT hebben met de overheid, vakbonden en NGO ’s (Niet-Gouvernementele Organisaties) een convenant opgesteld om te komen tot verdere verduurzaming van de modesector. Dit moet. Onze sector kampt met een slecht imago. Wij zijn er trots op dat we als sector de verantwoordelijkheid nemen om zelf te werken aan verbetering en niet lijdzaam regelgeving afwachten. Om grote issues op te lossen hebben we de hulp van NGO’s en de overheid nodig. Denk bijvoorbeeld aan een probleem als kinderarbeid. We moeten afspreken met onze leveranciers en erop toezien dat er geen kinderen in de fabrieken werken. We hebben de overheden in die productielanden nodig om streng op te treden tegen kinderarbeid en ervoor te zorgen dat kinderen in de schoolbanken zitten.

8 juni hadden we een geslaagde bijeenkomst waar een aantal bedrijven al hebben aangegeven te tekenen (zie persbericht). Inmiddels hebben al meer dan 50  bedrijven aangegeven het convenant te tekenen. 

4 juli gaan we het convenant tekenen.  Bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden.

Wat staat er in dat convenant?

  • Bedrijven die het convenant tekenen gaan akkoord met een Due Dilligence. Due Diligence is een onderzoek dat je doet in je onderneming om in kaart te brengen in hoeverre jouw handelen een negatief effect kan hebben en leidt tot bepaalde risico’s in de keten.
  • Vervolgens ga je in een actieplan aan de slag om deze risico’s te beperken. De risico’s waar we het over hebben zijn beschreven in het plan van aanpak en hebben betrekking op thema’s zoals circulaire economie, beperken van chemicaliën en watergebruik, dierenwelzijn,  gedwongen- en kinderarbeid, discriminatie en veilige werkplek.

Wil jij weten wat dit convenant betekent voor jou bedrijf? 
Lees dan hier het convenant. Om het lezen makkelijker te maken hebben we een leeswijzer gemaakt en een lijst met de meest gestelde vragen.

  • Wil je alvast beginnen met het stellen van de juiste vragen bij de inkoop? Neem deze lijst dan mee
  • Wil jij tekenen en dit ook kenbaar maken in je communicatie aan jouw klanten. Teken en doe in oktober mee aan de Sustainable fashion week: https://youtu.be/2Ei47J93HDs

Waarom tekenen?
Met het tekenen van het convenant laat je als ondernemer zien dat jij je inzet voor het verbeteren van de productieomstandigheden in de textielsector. Je krijgt je meer grip op je keten, waardoor je meer grip krijgt op zaken als levertijden en prijs. Of je het nu bij je leverancier in Turkije haalt of bij je merk. Je moet een gevoel en idee krijgen bij hoe jouw merk zijn collectie produceert. En nog belangrijker is dat je weet wat je verkoopt. En dat je het eerlijke verhaal kan vertellen aan je klant.   

Wil je meer weten of wil je al tekenen?
Neem contact op met Femke den Hartog via fdhartog@inretail.nl of 088 973 06 00.

Delen