Geen vraag te gek
088 973 06 00

Kort op de bal

Wie denkt dat de coronacrisis op zijn retour is nu de maatregelen in ons land steeds verder worden versoepeld heeft wel een heel rooskleurig beeld van de situatie.

Lockdown

Ik ben geen doemdenker. Maar als ik zie in hoeveel landen de versoepeling hals over kop wordt teruggedraaid na weer een nieuwe uitbraak, dan weet je: we zijn er nog niet van af! Vooral de lockdown in de productielanden van schoenen baart onze sector zorgen. En terecht.

Stagnatie

Een lockdown betekent immers dat een stad of een hele streek volledig ‘op slot’ gaan. Dat geldt ook voor de bedrijven die er zijn gevestigd. Schoenfabrieken die volop aan het fabriceren zijn voor het najaar of directorders worden abrupt geconfronteerd met het stopzetten van de productie. Dat dit grote gevolgen heeft voor die fabrieken en hun distributeurs laat zich gemakkelijk raden. Het gevolg is een onmiddellijke stagnatie in de leveringen.

Consequenties

Je hoeft geen helderziende te zijn om te kunnen voorspellen dat een lockdown ook voor de schoenretail grote consequenties heeft. Als het om de levering van najaarsorders gaat heb je nog wel even lucht. Maar als je gerekend hebt op het aanvullen van je actuele winkelassortiment uit de noos-voorraad van je leverancier, kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. De situatie kan van de ene op de andere dag veranderen.

Schakelen

Het is daarom juist nu cruciaal om kort op de bal te spelen. Daarmee wil ik zeggen dat de informatie-uitwisseling tussen leveranciers en retailers die hiermee worden geconfronteerd optimaal en super actueel moet zijn. Juist nu de vraag naar met name functioneel schoeisel weer begint aan te trekken, kun je gaten in je assortiment immers missen als kiespijn. Snel schakelen is absoluut noodzakelijk, in het belang van beide partijen. We zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje.

Delen