Geen vraag te gek
088 973 06 00

Q3 2019: Omzet sportbranche duidelijk in de min

In het derde kwartaal van 2019 hebben de sportretailers hun gezamenlijke omzet verder zien dalen met -4,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de INretail SportMonitor.

Belangrijkste resultaten 3e kwartaal 2019 (t.o.v. 3e kwartaal 2018):

  • De omzetdaling van -4,4% wordt met name veroorzaakt door een daling van het aantal transacties (-6,1%).
  • Het gemiddelde bedrag per transactie is gestegen met 1,8%.
  • Het gemiddeld aantal artikelen per aankoop is gedaald met -1,7% ten opzichte van het aantal vorig jaar.   

Omzetcijfers per maand


Grafiek 1: Ontwikkeling deelnemers SportMonitor t.o.v. dezelfde periode van het voorgaande jaar (bron: INretail SportMonitor)

Sportkleding in het derde kwartaal in een duidelijke min

Van de productsegmenten ontwikkelde sportkleding zich in het derde kwartaal van 2019 het meest negatief (-7,1%). Binnen dit segment werden in het derde kwartaal van 2019 duidelijk minder aankopen gedaan (-7,3%). Hoewel er sprake was van een evenredige gemiddelde besteding per aankoop (+0,2%), nam het aantal gekochte artikelen per aankoop af (-1,8%).

Het segment sportschoenen laat met -3,0% eveneens een negatieve omzetontwikkeling zien, ingegeven door de forse daling in het aantal transacties (-6,6%). De gemiddelde besteding per aankoop steeg met 3,9% en het aantal gekochte artikelen per aankoop bleef met 0% stabiel. De omzet van het segment sporthardwaren daalde licht met -1,0 %, vooral door een daling in het aantal transacties (-5,2%). Per transactie steeg het aantal artikelen met +4,4% en de gemiddelde besteding per aankoop daalde subtiel (-0,9%).


Grafiek 2: Ontwikkeling productsegmenten t.o.v. dezelfde periode van het voorgaande jaar (bron: INretail SportMonitor)

Wekelijks cijfers ontvangen?

Dat kan door je aan te melden voor de INretail Sportmonitor. Inmiddels gingen 275 aangesloten vestigingen jou voor. Je ontvangt wekelijks omzetcijfers en informatie over de verschillende segmenten. Je kan op actualiteiten sturen, en dat is nodig in deze uitdagende tijden! Deelname aan de INretail SportMonitor is mogelijk tegen een geringe vergoeding. Neem contact op met Dave Quadvlieg (dquadvlieg@inretail.nl) of vraag een vrijblijvende (online) demo aan bij Friso Berghuis (friso@bricc.nl). De INretail SportMonitor wordt mogelijk gemaakt door INretail met als uitvoerend bureau BRICC.

Delen