Geen vraag te gek
088 973 06 00

Ramkraken: Push je gemeente

Het aantal ramkraken daalt in ons land, maar de onvoorstelbare gevolgen voor de ondernemer die het overkomt zijn en niet minder door geworden. Veel meer gemeenten kunnen meer maatregelen nemen om ramkraken te voorkomen. Met straatmeubilair als slim geplaatste plantenbakken, banken en sierlijke palen kan veel ellende voorkomen worden.

De checklist ‘Voorkom ramkraken’ is een hulpmiddel dat ook voor gemeenten interessant kan zijn. INretail heeft een brief gemaakt die je naar de gemeente kunt sturen.

Als ondernemer kun je zelf of via de winkeliersvereniging druk uitoefenen en van de gemeente maatregelen vragen. Zeker als in jouw plaats een ramkraag wel eens heeft plaatsgevonden.  De consument, de gemeente en de ondernemer zijn gebaat bij een veilige en aantrekkelijke winkelomgeving die uitnodigt om er te zijn en te kopen.

Ambtenaren realiseren zich onvoldoende  welke ellende een ondernemer overkomt die met een ramkraak te maken krijgt. Criminelen rijden met een zware auto de winkelpui eruit, grissen in no time de winkel leeg en zijn al weer uit zicht voordat je het in de gaten hebt.  De ellende begint dan pas goed, want de verzekeraar kan moeilijk doen, je winkel moet weer in orde komen, maar het is ook nog de vraag of je wel  weer aan voldoende spullen kunt komen. Als het nabestellen snel gaat, betekent het niet meteen dat de levering ook met hetzelfde tempo geregeld is en een seizoen kan dan opeens heel kort blijken te zijn duren. In de huidige economische situatie kan een verloren seizoen de ondergang van je bedrijf worden.

Op het gevoel van veiligheid hebben ramkraken ook een desastreuze uitwerking op zowel de medewerkers als de ondernemer. Zeker als je boven of naast de winkel woont en het hoort gebeuren

Investeren in anti-ramkraak maatregelen  zou ook de gemeente moeten doen. Bijvoorbeeld door straatmeubilair zoals bankjes slim te plaatsen kunnen ramkrakers worden gehinderd. Dan dient men er wel voor te zorgen dat de straat toegankelijk blijft voor bevoorrading, geldtransport en hulpdiensten.

Delen