Geen vraag te gek
088 973 06 00

Winkel stoppen of toch doorgaan?

Wil jij stoppen met jouw bedrijf om welke reden dan ook? Uiteraard is dat mogelijk, maar er komt wel veel bij kijken. Lees in dit artikel welke belangrijke stappen je moet zetten en met welke juridische- en bedrijfskundige gerelateerde zaken je rekening moet houden.

Allereerst adviseren wij om telefonisch contact op te nemen met een adviseur van INretail. Tijdens dit telefoongesprek is het mogelijk om vrijblijvend te sparren over jouw huidige situatie. Is het raadzaam of te stoppen of is er misschien nog een mogelijkheid om door te gaan?

Zeker weten stoppen?

Je hebt besloten om te stoppen met je onderneming, wat te doen? Helaas kan het ook voorkomen dat je te maken hebt met schulden. Juist dan kan het raadzaam zijn om te kijken of er nog stappen te nemen zijn om een faillissement te voorkomen. Denk verder aan alle overige zaken die geregeld moeten worden, waaronder doorlopend huurcontract, personeel op de loonlijst en resterende schulden.

Vrijwillig stoppen met de onderneming

Als je stopt met jouw bedrijf moet je een aantal zaken regelen. Daarnaast kan de vraag gesteld worden of de winkel nog verkoopbaar is, dit is tevens iets wat onze bedrijfsadviseurs voor jou kunnen uitzoeken. Mocht dit het geval zijn is het ook mogelijk om het gehele traject uit handen te geven (link bedrijfsoverdracht). Beschik je over een eigen pand? Bekijk de mogelijkheden inziens verhuren/verkopen;

Gedwongen stoppen met de onderneming

Helaas kan het ook voorkomen dat je moet stoppen met de onderneming. Bijvoorbeeld omdat schuldeisers jouw faillissement hebben aangevraagd. Het is mogelijk om het faillissement om te zetten naar de Wettelijke schuldsanering natuurlijke personen.

Kijk voor meer informatie over wettelijke schuldsanering hier

Toch doorgaan met de onderneming?

Kies je ervoor om door te gaan met de onderneming? Dan kunnen onderstaande tips bruikbaar zijn:

  • Regel een financiering om jouw onderneming een boost te geven via een van onze bedrijfsadviseurs, of kijk zelf meteen naar de mogelijkheden (hyperlink capsearch). Ondanks dat er wordt gesuggereerd dat het niet mogelijk is om een financiering aan te vragen is het tegendeel waar;
  • Schakel een van onze bedrijfsadviseurs in. Deze hebben al jarenlange ervaring opgedaan in de retail en kunnen snel de vinger op de zere plek leggen. Hoe behaal je bijvoorbeeld meer rendement? Daarnaast kunnen de adviseurs jou adviseren en begeleiden in het vervolgtraject;
  • Heb je medewerkers in dienst? Overweeg dan ontslag. Dit zal emotioneel gezien zeker niet altijd gemakkelijk zijn en in eerste instantie geld kosten, maar op de lange termijn kan dit de kosten aanzienlijk verminderen. Echter, deze keuze moet weloverwogen genomen worden. Het is niet per definitie de oplossing, want medewerkers genereren ook omzet. Neem daarom eerst contact op met een bedrijfsadviseur. Een van onze juristen kan jou daarna begeleiden mocht je deze weg in willen slaan;
  • Overweeg de minnelijke schuldenregeling;
  • De retail is in transitie en daarom is het van belang om in te spelen op de veranderende markt. INretail kan jou helpen om stappen te zetten richting de toekomst, zodat jij succesvol door kan gaan met de onderneming. 

Wat kan je regelen met de Belastingdienst?

Kijk of je met de Belastingdienst afspraken over jouw betalingen kunt maken. Bijvoorbeeld:

  • Uitstel van betaling of een betalingsregeling aanvragen;
  • Betalingsonmacht melden. Let op: meld jouw betalingsonmacht ook bij UWV;
  • Jij kunt de btw terugvragen van openstaande facturen.

Werkloos geworden door einde bedrijf

Ben je 55 jaar of ouder en werkloos geworden, omdat jouw bedrijf is beƫindigd? Dan kan je misschien een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen of de Wet inkomensvoorziening oudere of gedeeltelijke arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. Jouw inkomen wordt dan aangevuld tot bijstandsniveau. Je vraagt deze uitkering aan bij de gemeente waar je woont, voordat jouw bedrijf is beƫindigd.

Geconcludeerd kan worden dat tijdig actie ondernemen raadzaam is. Omdat bij elk traject bedrijfs- en juridisch advies is gebaad en wij deze kennis in huis hebben kunnen wij jou goed ontzorgen. Daarnaast hebben de betreffende adviseurs al jarenlange ervaring opgedaan in de retail en de meeste situaties al meegemaakt.

 

Delen