Financiering en organisatie van groei

Financiering en groeien als onderneming

Je bent de startfase voorbij, jouw onderneming zit in de lift. Jij voelt dat er meer potentie in je winkel zit dan je er nu uithaalt. Je bent klaar om te groeien!

Groeien kan in vierkante meters, bijvoorbeeld door uit te bouwen, een winkel over te nemen of een extra filiaal te openen. Maar er is meer dan het vloeroppervlak. Je kan ook kiezen om te groeien door bijvoorbeeld een webshop te openen of door interne processen te verbeteren en je medewerkers naar een hoger niveau te brengen. 

Waar je ook voor wil gaan. Zorg dat je het gedegen doet en houd grip op de zaak. In dit artikel geven we je informatie en tips over de stappen die je moet zetten om je toekomstplannen zo goed mogelijk te kunnen realiseren:  

 1. Zorg voor een duidelijke organisatie-, financiële en werkstructuur. Visualiseer deze zodat het in één oogopslag duidelijk is.  
 1. Zorg ervoor dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. 
 1. Houd je data in de gaten, dat geeft je grip en overzicht. 
 1. Neem iedereen mee en zorg voor goede interne communicatie.
 1. Zorg voor voldoende liquiditeit en werk met liquiditeitsprognoses.

Regel je financiering 

Om groeiplannen te financieren, kunnen een aantal financieringsvormen ingezet worden. Over het algemeen zullen een aantal vormen gecombineerd moeten worden om het totale financieringsbedrag bij elkaar te krijgen, dit wordt stapelfinanciering genoemd. De bedrijfsadviseurs van INretail kunnen je hierbij ondersteunen bedrijfsadvies@inretail.nl.   

Wijzigen rechtsvorm

Als je start met je onderneming kies je vaak voor een eenmanszaak (EZ) of vennootschap onder firma (Vof). Je kan dan optimaal profiteren van de belastingvoordelen door gebruik te maken van de verschillen aftrekposten. Als ondernemer ben je wel hoofdelijk aansprakelijk.  

Als jouw bedrijf en de winst groeien, dan worden de risico’s vaak ook groter. Het kan dan qua aansprakelijkheid en fiscale voordelen aantrekkelijk zijn om van rechtsvorm over te stappen naar een BV.  

Wil je hier meer informatie of advies over, neem dan even contact (bedrijfsadvies@inretail.nl) op. 

Uitbreiden? Kies de gewenste locatie

Als je wil groeien door een nieuwe winkel te openen of door uit te verbouwen, verhuizen, ga goed beslagen ten ijs. Je verbindt je meestal voor een lange tijd aan een locatie en er is een flinke investering voor nodig.  

Een haalbaarheidsonderzoek (Link naar artikel 5) geeft je inzicht in de omzetmogelijkheden op de gewenste locatie. Ook krijg je een goed beeld of een verantwoorde exploitatie mogelijk is op basis van de kosten van de locatie. Belangrijke uitgangspunten om je keuze op te baseren.  

En ook niet onbelangrijk: dit onderzoek draagt bij aan de bereidheid van een financier om de financiering te verstrekken.  

Rol ondernemer/manager

In de levensloop van een winkel kan je jezelf als ondernemer in verschillende fases of rollen bevinden, zo ontwikkel je jezelf mee met de groei van jouw winkel. De onderstaande fases worden vaak gebruikt: 

 • Startup fase: Je bent in deze fase met name de persoon op de werkvloer en veel is afhankelijk van jou. Er is veel creativiteit en er wordt hard gewerkt. 
 • Organisatiefase: In deze fase word je steeds meer manager. Deze verandering van rol wordt vaak als lastig gezien. De winkel heeft nu ongeveer 10 medewerkers. 
 • Managementfase: Je hebt inmiddels op cruciale plaatsen medewerkers in dienst genomen. Jij als ondernemer zal nu moeten delegeren en loslaten. 
 • Delegeerfase: Je bent nauwelijks op de werkvloer aanwezig en focust je, met een optimaal werkend MT, op de strategie van de onderneming. Deze is nu gegroeid naar meer dan 50 werknemers. 
 • Standaardisatiefase: Je hebt jouw (nieuwe) rol gevonden en de winkel loopt goed. De kunst is nu om dat zo te houden! Ontwikkeling is hier het toverwoord. Kijk op de INretail Academy hoe jij én jouw medewerkers zich kunnen ontwikkelen.  

TIP: Meer weten over waar jouw persoonlijke ontwikkeling ligt?

Maak een afspraak voor een FITCH-test

Houd grip en overzicht 

Als laatste tip: op welke manier je ook wilt groeien, doe het verstandig, vergeet jezelf niet en neem je medewerkers mee in het proces. Hierbij nog een aantal tips: 

 1. Zorg voor een duidelijke organisatie-, financiële en werkstructuur. Visualiseer deze zodat het in één oogopslag duidelijk is.  
 1. Zorg ervoor dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. 
 1. Houd je data in de gaten, dat geeft je grip en overzicht 
 1. Neem iedereen mee en zorg voor goede interne communicatie.    
 1. Zorg voor voldoende liquiditeit en werk met liquiditeitsprognoses

Is je plan haalbaar? Meten is weten.

Ik kijk graag, vanuit een helikopterview, met je mee naar jouw plannen en houd je graag een spiegel voor. Want door kritische vragen te stellen wordt jouw plan nog concreter. Ook help ik je graag met het doorrekenen van jouw plannen op haalbaarheid. Na ons gesprek ga je met nog meer energie de toekomst in!

Contacteer de adviseur Bel ons
Rob Drost

Rob Drost

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.