Voorraadwaardering

Voorraadwaardering

Als ondernemer dien je elk boekjaar te bepalen wat de waarde is van de voorraden die op dat moment in jouw onderneming aanwezig zijn. Daarom is het van belang om goed zicht te krijgen op jouw voorraadwaardering. Maar wat moet je precies doen met de voorraad die je over hebt? In dit artikel lichten we het toe.

Met alle systemen van nu hebben we veel meer en beter inzicht in de voorraden. Dat heeft de fiscus ook geconstateerd en zij stellen dat deze inzichten ook het uitgangspunt moeten zijn en niet een tabel. Indien je geen geautomatiseerd voorraadsysteem hebt, volstaat het gebruik van de voorraadwaarderingstabel.

De voorraadwaarderingstabel

Duidelijk onderbouwen

Het is belangrijk om goed te onderbouwen waarom je als ondernemer een extra afschrijving toepast op je voorraad. In het geval van voorjaar/zomer 2020 is het bij de meeste ondernemers niet meer dan evident dat je op een hogere omzet hebt ingekocht en door de aanzienlijk lagere omzet meer voorraad hebt overgehouden. En dat je de voorraad met veel extra korting hebt moeten verkopen. Of deze voorraad ligt nog in het magazijn, maar is zo modisch dat je het volgende jaar niet meer kunt verkopen of in elk geval niet meer tegen de reguliere prijs.

Ons advies is om er minimaal voor te zorgen dat je goed vastlegt waarom je voor een hogere afwaardering van je voorraad hebt gekozen. Argumenten die je hierbij kunt hanteren zijn: (aanzienlijk) lagere omzetten 2020 ten opzichte van 2019, de coronacrisis of hoge restvoorraad. Beschrijf duidelijk waarom je voor het percentage afwaardering hebt gekozen dat je hanteert. Overleg dit met je accountant en zorg ervoor dat dit herkenbaar staat beschreven in de jaarrekening van 2020.

Meer informatie over voorraadwaardering

Advies nodig?

Heb je een vraag over voorraadwaardering of kan ik je ergens bij helpen? Neem dan contact met mij, ik help je graag verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
Rob Drost

Rob Drost

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.