Stappenplan bedrijf starten

Stappenplan bedrijf starten

Je droomt er al langer van maar gaat nu echt de stap zetten: een eigen bedrijf. Maar waar moet je beginnen? Om goed en wel te beginnen aan jouw eigen ondernemingsavontuur, hebben wij een stappenplan gemaakt. Van ondernemingsplan tot de (online) deuren openen.

1. Schrijf een ondernemingsplan

De eerste stap als je een eigen winkel wilt beginnen, is het schrijven van een ondernemingsplan.

Tip: Als startende ondernemer ben je niet altijd zeker of je ondernemingsplan wel aan de voorwaarden voldoet. Bespreek daarom jouw plan met onze bedrijfsadviseur. Zo kun je controleren of jouw plan aan de eisen voldoet, of het haalbaar is en waar je verbeterpunten liggen. Voor een starters adviesgesprek betaal je eenmalig het gereduceerde tarief van €200,- exclusief btw.

2. Een pand op de juiste plek

Heb jij al een locatie voor een nieuwe winkel op het oog? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten of deze plek geschikt is om voldoende omzet te draaien. Het kan slim zijn om een vestigingsplaatsonderzoek uit te voeren. Uit de resultaten komt naar voren of het slim is om op deze locatie je winkel te starten of dat je beter op zoek kunt gaan naar een andere locatie.

Een dergelijk onderzoek is niet verplicht, maar een financier kan hierom vragen voor het verstrekken van de financiering. Voor jezelf als ondernemer is het daarbij prettig om de feiten te kennen en om een onderbouwd onderzoek te hebben.

3. Vind de juiste financiering

Wil je jouw eigen onderneming starten dan heb je een financiering nodig. Het kan best een uitdaging zijn om een financiering rond te krijgen bij de bank. Het huidige aanbod in de financieringsmarkt richt zich op verschillende doelgroepen, hierdoor kan het voor startende ondernemers niet altijd duidelijk zijn welke financieringsvorm nou het beste past bij je financieringsbehoefte. De bedrijfsadviseurs van INretail kunnen je hierbij begeleiden, veel (startende) retail-ondernemers zijn je al voor gegaan. Wij kennen de branche goed en kunnen je helpen met de volgende financieringen:

 • Werkkapitaal/debiteuren/voorraad/Inventaris/inrichting
 • Onroerend goed
 • Herfinanciering
 • Bedrijfsovername

4. Start met de voorbereidingen

Het is bijna zover, je winkel gaat binnenkort open of je webshop gaat live! Wat zijn de belangrijkste zaken om te regelen in dit laatste stadium voor de opening?

 • Laat je omgeving weten dat jij binnenkort gaat starten met je winkel, zodat je alvast je potentiële klanten aan je bindt (o.a. via je social media kanalen)
 • Denk goed na over de winkelinrichting, hoe vertaal je jouw concept naar je fysieke of online winkel? Wil je hulp? Kijk dan in je eigen netwerk of je winkelstylisten en/of vormgevers kent die jouw online beleving helemaal kan rijmen met de offline winkel.
 • Is het de bedoeling om personeel in dienst te nemen? Bekijk hier welk soort arbeidsovereenkomst je jouw personeel wil aanbieden.
 • Word lid van INretail tegen een speciaal starterstarief en maak gebruik van alle ledenvoordelen.
 • Check onze agenda voor de gratis adviesdagen & social media workshops waar je met praktische tips naar huis gaat

Informeer bij je regioadviseur naar het starterspack om optimaal gebruik te maken van de financiële voordelen

5. Open je deuren

Het moment is daar, jouw droom is werkelijkheid geworden. Het is tijd om de deuren van je gloednieuwe winkel als startende retailer te openen. Maak er een feestje van. Nodig vrienden, familie en de hele buurt uit om langs te komen. Laat iedereen weten dat jouw winkel opengaat: mond tot mond-reclame daar kan niks tegenop! Verder zetten we nog een aantal tips op een rij die ervoor kunnen zorgen dat je een vliegende start maakt als ondernemer.

 • Bel gratis de ondernemersservice van INretail (088 973 0600) voor vragen over personeelszaken, CBW-erkend (indien van toepassing), huurcontracten, klachten van consumenten, geschillen met leveranciers en al je andere vragen over jouw winkel.
 • Bespreek samen met jouw regioadviseur de lopende zaken omtrent jouw winkel
 • Neem kosteloos deel aan de omzetmonitoren. Zo lukt het om tijdig op omzetcijfers bij te sturen en weloverwogen keuzes te maken.

6. Evalueer en stuur bij

Je intuïtie kan een goede raadgever zijn. Maar het voelt veel beter als ook de cijfers je vertellen hoe je winkel presteert, duidelijk en met relevante kengetallen voor jou. Loop je volgens begroting? Wat doet de inkoop, hoe kun je je marge verbeteren? Waar wil je naartoe met je winkel? Hoe maak je deze ontwikkeling mogelijk? Maak hiervoor een afspraak met de bedrijfsadviseurs van INretail en zij helpen hier graag mee verder. We hebben veel verstand van de retail en kunnen samen met jou inzoomen op je kosten, je inkoopbudget, je marge en je klanten. Hoe kun je resultaten verbeteren? Welk plan werkt voor jou? Hoe kun jij succesvol zijn in deze veranderende markt?

Advies nodig?

Heb je vragen over het stappenplan of wil je een expert mee laten kijken? Geen probleem, neem op elk gewenst moment contact op met mij of maak een afspraak op de gratis inloop adviesdag!

Contacteer de adviseur Bel ons
Peter Wolfsen

Peter Wolfsen

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.