Stoppen of doorgaan met je winkel

Stoppen of doorgaan met je winkel

Het kan dat je twijfelt over of je wil doorgaan met je winkel. Misschien komt het door onzekere factoren van buitenaf (zoals corona). Ook kan het zijn dat je een matig rendement hebt, dat je omzet onder druk staat, dat jouw winkelgebied niet aantrekkelijk is of heb je onzekerheid over je eigen ondernemerskwaliteiten.

Jouw antwoord

Een bedrijfsadviseur kan helpen met waarom jouw onderneming niet rendeert. Bijvoorbeeld omdat het inkoopbeleid niet goed is en de onderneming te hoge kosten heeft. Aan de hand van kengetallen in de branche kan goed inzicht worden gekregen.

Ook hebben wij om een antwoord te krijgen op de vraag of je moet stoppen of doorgaan, een lijst met vragen en stellingen opgesteld. Door deze vragen te beantwoorden krijg je inzicht in jouw (financiële en persoonlijke) situatie. Natuurlijk kan deze keuze niet alleen gebaseerd worden op een vragenlijst, maar het is een vertrekpunt om te bepalen wat je nou echt zou willen op basis van de keuzemogelijkheden die er voor je zijn. Stel je voor dat je bedrijf wel voldoende potentie heeft om weer financieel gezond te worden, wil je dan wel of niet doorgaan? Of stel je voor dat er morgen iemand op de stoep staat die het bedrijf wil overnemen, ben je daar dan wel klaar voor? Beantwoord onderstaande vragen voor jezelf en kijk wat het advies is:

 1. Mijn omzet is (de laatste jaren) gelijk gebleven of gestegen.
 2. Ik heb geen betalingsachterstand bij mijn crediteuren (huur/leveranciers/personeel etc.)
 3. Ik kan mijn rekeningen op tijd betalen.
 4. Ik ben tevreden over mijn behaalde financiële resultaten
 5. Ik heb plezier in het ondernemen
 6. Als ik geen financiële problemen zou hebben, zou ik doorgaan met mijn onderneming
 7. Er is weinig leegstand in mijn winkelcentrum/winkelgebied
 8. De werksfeer is goed
 9. Ik heb geen problemen met mijn verhuurder
 10. Ik heb geen problemen met mijn leveranciers
 11. Ik verwacht dat mijn bedrijf financieel klaar is voor de toekomst
 12. Mijn onderneming heeft voldoende potentie in deze snel veranderende retail wereld
 13. Ik heb een goede werk/privé balans
 14. Ik heb de juiste ondernemerskwaliteiten om in deze tijden te ondernemen
 15. Als ik morgen voor de keuze sta om weer te starten als ondernemer, doe ik het weer

10 of meer keer ja -> Doorgaan
6 tot 9 keer ja -> Onzeker
5 of minder keer ja -> Stoppen

Doorgaan

Jouw bedrijf is in de basis financieel gezond en je wil nog niet stoppen, want daarvoor is het ondernemerschap nog te leuk. Een belangrijke vraag die jij jezelf eerst moet stellen is: was er sprake van een toekomstgerichte exploitatie voor corona? Wanneer je een positief rendement had voordat de coronacrisis haar intrede heeft gedaan en je aan betalingsverplichtingen kon voldoen, lijkt jouw basis in orde voor de toekomst.

Een belangrijk onderdeel van het overbruggen van deze lastige periode is naast het gebruik maken van deze beschikbare regelingen, het verkrijgen van financiering. Sinds de kredietcrisis verkopen banken vaker ‘nee’ als een retailonderneming voor een krediet de bank binnenstapt. Een goed plan is dan ook absolute noodzaak om aan (extra) financiering te komen. INretail helpt jou graag met het bepalen van jouw kredietbehoefte en het indienen van een aanvraag. Je kan hiervoor gebruik maken van de INretail financieringstool.

Kijk hier wat er van jou verwacht wordt vanuit de bank.

Onzeker

Was er al sprake van een zorgwekkende financiële positie van je onderneming voor corona en werd je al geconfronteerd met betalingsachterstanden? Vul dan de scenariotool in. De resultaten van je onderneming worden vergeleken met de benchmark van jouw segment, zodat je gelijk een goed beeld hebt hoe je ervoor stond voor de huidige crisis. De scenariotool geeft inzicht in de toekomstgerichtheid van je onderneming.

Doorgaan met je onderneming, maar met financiële ondersteuning
Heb je een financiering nodig om verder te kunnen met je onderneming? De bedrijfsadviseurs van INretail kan jou helpen met het verkrijgen van financiering. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een Bbz-uitkering aan te vragen, dat kan zowel inkomensondersteuning zijn als financiering. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen. De gemeente beslist of jij als zelfstandig ondernemer Bbz krijgt. Klik hier voor alle voorwaarden en meer informatie.

Stoppen

Is doorgaan onverantwoord? Of was het al duidelijk dat je wilde stoppen? Dan is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Er zijn meerdere redenen waarom jij wilt/moet stoppen met jouw onderneming. Elke reden behoeft een andere aanpak:

 • Je staat er financieel slecht voor en het is niet meer verantwoord om door te gaan
  Het heeft dan geen zin om extra schulden via een nieuwe financiering aan te gaan. De enige juiste keuze die je kunt maken is stoppen om te voorkomen dat de financiële problemen en de gevolgen hiervan niet verslechteren. Helaas kan het ook voorkomen dat je moet stoppen met de onderneming omdat schuldeisers jouw faillissement hebben aangevraagd. Het is mogelijk om het faillissement om te zetten naar de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen.
 • Stoppen omdat je er zelf klaar voor bent
  Ook al heb je een rendabele onderneming, jij wil vrijwillig stoppen. Het is dan ook belangrijk om het stoppen en een eventuele overname in goede banen te leiden.

Belangrijke zaken bij stoppen

Ga je stoppen? De belangrijkste zaken op een rij:

Financiële planning
Heb je je al laten begeleiden door je accountant of een fiscalist om inzicht te verkrijgen in wat je inkomen is nadat je gestopt bent met je onderneming? Zorg dat je hierop voorbereid bent, zodat je hierdoor niet onnodig voor verrassingen komt te staan.

Fiscaal advies
Bezit je een eigen pand, dan kan het zijn dat je moet afrekenen met de fiscus. Verkoop je je onderneming en wordt hier goodwill voor betaald? Neem tijdig contact op met je fiscalist, zodat je goed voorbereid kunt stoppen

Huur
Wat is de opzegtermijn van je huurovereenkomst. Check dit zodat je zeker weet dat het moment dat je wilt stoppen ook echt tot de mogelijkheden behoort. In de wet is een regeling opgenomen dat de huurder in een geval van verkoop van zijn bedrijf het recht heeft de overnemer in zijn plaats te stellen in de huurovereenkomst. Dit heet indeplaatsstelling.

Medewerkers
Heb je medewerkers in dienst? Dan moet je het UWV toestemming vragen voor ontslag, denk hierbij aan de transitievergoeding. Bereken hier zelf jouw transitievergoeding.

Een dienstverband kan op verschillende manieren eindigen. Als een dienstverband eindigt kan een vergoeding worden aangevraagd. Soms wil je een dienstverband eindigen, maar is dat niet mogelijk vanwege een opzegverbod. 

Ga je met pensioen? INretail lobbyt voor jou! Wij kijken wat er mogelijk is om geen transitievergoeding te betalen in deze situatie. Onze verwachting is dat er in 2021 een regeling is die ondernemers die stoppen vanwege pensioen of ziekte compenseert in het betalen van transitievergoeding.

Lopende contracten
Maak een overzicht van alle lopende contracten/ overeenkomsten. Van je financiering, verzekeringen, winkelautomatisering, beveiliging, leaseverplichtingen, huisvuil etc. Zorg dat je deze overeenkomsten bijtijds beëindigd, zodat je niet onnodig kosten blijft doorbetalen.

Advies nodig?

Ik kan je helpen bij het maken van de juiste beslissing en de uitvoering daarvan. Voor vragen mag je altijd contact met mij opnemen, ik help je graag verder.

Contacteer de adviseur Bel ons
Rob Drost

Rob Drost

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.