Aanpassing vakantieplannen door verandering kleurcodes

Aanpassing vakantieplannen door verandering kleurcodes

Afgelopen week berichtten we nog dat door het hoge aantal besmettingen in Nederland maar ook in andere landen de kleurcodes aangepast waren. De aanpak van Nederland is daarin gewijzigd: de besmettingen in een land zelf zijn geen basis meer voor een oranje reisadvies. Alleen het opduiken van een nieuwe variant kan daar toe leiden. Wel is een coronabewijs nodig door middel van testen, vaccinatie of aan de hand van een eerdere besmetting.

Sommige landen hebben Nederland nog wel aangemerkt als hoog risico land. Het veranderen van de kleurcode van Nederland kan de consequentie hebben dat diverse landen een quarantaineverplichting hebben voor inkomende Nederlandse toeristen. Soms heeft het dan geen zin meer om naar dat land af te reizen daardoor. Medewerkers kunnen nu al twijfelen wat verstandig is om te doen, kunnen nu al informeren of ze hun vakantie kunnen intrekken of ze vragen hoe je als werkgever omgaat met de quarantaineverplichting. Voor jou als werkgever dan de vraag hoe je hier het beste mee om kunt gaan en wat je rechten en plichten dan zijn. Hieronder delen we relevante informatie.

Er staat een vakantie gepland, kan ik een medewerker verplichten om deze dagen op te nemen?
Indien een vakantie is geboekt en de vakantiedagen zijn toegekend, dan worden die dagen opgenomen en afgeboekt, tenzij dit i.v.m. zwaarwegende redenen niet van de medewerker gevraagd kan worden. In dat geval moet de medewerker in overleg treden met zijn leidinggevende. (Een zwaarwegende reden kan bijvoorbeeld een afgelaste huwelijksreis zijn.) 

Mag ik mijn medewerker verbieden om naar het buitenland af te reizen?
Nee, als werkgever zijnde mag je jouw medewerkers niet verbieden om naar het buitenland af te reizen. Het is wel raadzaam om op voorhand het personeel te informeren over de huidige stand van zaken. De rijksoverheid geeft adviezen over het reizen naar verschillende vakantielanden. Kijk daarvoor op www.nederlandwereldwijd.nl voor actuele informatie per land. Op vakantie naar landen waar code geel geldt mag. Reizen landen met kleurcode oranje mag volgens de overheid alleen als de reis echt noodzakelijk is. Vakantie vieren in oranje landen kan niet worden beschouwd als noodzakelijke reis. Reizen naar rode landen raadt de overheid af.

Wat als een medewerker naar een geel gebied gaat?
Een medewerker mag naar een land afreizen waarvoor een geel reisadvies is afgegeven. Het is niet nodig om bij terugkomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Wel is het van belang dat de medewerker zich bij thuiskomst laat testen. Bij een negatieve testuitslag kan de medewerker direct weer aan de slag. Heeft de betreffende medewerker klachten? Dan geldt de normale procedure.

Wat als mijn medewerker een oranje of rood gebied afreist?
Je kan een medewerker niet verbieden om naar een oranje of rood gebied af te reizen. Uiteraard kan en mag je wel aangeven dat je dit niet verstandig vindt en het af raadt. Mede omdat je ook zorgplicht hebt naar de rest van het bedrijf. Bij terugkomst moet een medewerker 5 dagen in quarantaine en kan zich dan laten testen. Bij een negatief testresultaat mag deze weer aan het werk gaan. Laat de medewerker zich niet testen dan is de quarantaineplicht 10 dagen. Het is goed mogelijk dat het loon dan niet wordt doorbetaald of dat er vakantiedagen in mindering worden gebracht. Ook hier geldt dat het verstandig is de medewerker hier vooraf over te informeren. Download de modelbrief ‘Medewerkers informeren over vakantieperiode’

Wat als mijn medewerker besluit om in een vakantiegebied te blijven als de code van geel naar oranje/rood wordt gewijzigd?
Als een medewerker besluit om te blijven nadat de situatie verandert, ligt dit niet meer geheel binnen de risicosfeer van werkgever. Een medewerker neemt dan zelf een risico. Dit kan niet verboden worden, maar daarna dient de medewerker wel in quarantaine te gaan. Hierbij gelden dezelfde regels als in de situatie dat een medewerker naar een oranje/rood gebied afreist.

Wat als mijn medewerker besluit om gehoor te geven aan het advies van de overheid zodra de situatie verandert?
Als een medewerker afreist naar een plek waar de code verandert van geel naar oranje of rood kan een medewerker daar in eerste instantie niet iets aan doen. Als er wordt besloten om dan meteen naar huis te komen gelden dezelfde regels bij het afreizen naar een geel gebied. Je zou, indien mogelijk, de medewerker in quarantaine kunnen laten gaan. Dit aangezien een werkgever zorgplicht heeft voor het gehele bedrijf. Echter, dit is niet voor rekening van werknemer aangezien de situatie voor vertrek anders was.

Wat als een medewerker niet meer terug kan komen vanuit het vakantieland?
In de regel geldt dat de medewerker doorbetaald moet worden. Dit geldt niet als de oorzaak binnen de risicosfeer van de medewerker ligt. Bijvoorbeeld door naar een oranje/rood gebied af te reizen of te blijven als de situatie verandert.

Wat moet ik doen als mijn medewerker niet in quarantaine gaat na terugkomst uit een oranje/rood reisgebied?
Als werkgever zijnde kan je je medewerker verplichten om 10 dagen niet op de werkvloer te verschijnen om anderen te beschermen. De 10 dagen kunnen verkort worden naar 5 dagen als de medewerker zich laat testen en een negatieve uitslag heeft. Informeer hier vooraf goed over. Tijdens deze periode heeft de medewerker geen recht op loon of kan zijn vakantiedagen opnemen.

Mijn medewerker wordt ziek gedurende zijn/haar vakantie, wat nu?
Als een medewerker naar een geel gebied afreist en tijdens zijn/haar vakantie ziek wordt, gelden de normale procedures. Het is nog steeds noodzakelijk dat een medewerker zich zo snel mogelijk ziekmeldt. Wanneer een medewerker niet van zijn/haar vakantie kan genieten gelden de normale regels conform loondoorbetaling. Het reizen door een medewerker naar een land met kleurcode geel ligt niet in de risicosfeer van de medewerker.

Margriet Baan

Margriet Baan

Manager dienstverlening

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.