Huurprijsvermindering

Corona en Huurrecht

Update 10/02/2021

Motie aangenomen voor steun bij verlaging huur
De Tweede Kamer heeft bijna anoniem de motie van GroenLinks en VVD aangenomen om huurders in onder andere de retail te steunen bij verlaging huren vanwege corona. Naast een handreiking op basis van de laatste jurisprudentie, wil de Tweede Kamer dat het kabinet alle partijen om tafel zet om de uitspraken van de rechter waarin huurkorting wordt toegekend, breed in de praktijk te brengen. INretail vindt -net als de rechter in steeds meer uitspraken- een 50/50-verdeling van de kosten gezien de omzetvermindering eerlijk tijdens de lockdown. Eerder vroeg de Tweede Kamer om een wetswijziging om de positie van zakelijke huurders te versterken, maar daarin zag de Rijksoverheid te veel praktische en juridische bezwaren. INretail lobbyt door om er ook voor te zorgen dat de voorgestelde huurkorting ook praktijk zal worden.

Afspraken met verhuurder

In het begin van de crisis heeft INretail duidelijke afspraken met vastgoedpartijen kunnen maken om de financiële pijn van de huurkosten door het terugvallen van de omzet te verdelen. Helaas is dat nu niet collectief mogelijk vanwege grote verschillen in de retail.

Daarom doen we nogmaals aan jullie de oproep om zelf in gesprek te gaan met je verhuurder om daarin voor jouw bedrijf goede afspraken te maken. Er is een nieuwe voorbeeldbrief opgesteld zodat je gesterkt bent in je eerste stappen richting je verhuurder.

We zien namelijk ook dat er goede afspraken op dit moment gemaakt worden. Denk hierbij aan tijdelijke regelingen waarin de pijn van het omzetverlies gezamenlijk verdeeld wordt door de huur van november en de maanden daarna te corrigeren met 50% door deze pandemie veroorzaakte omzetverlies in de winkel. Dat betekent concreet dat bij een mogelijk omzetverlies van 40% in november er een huurkorting van 20% wordt gevraagd en gegeven. 

Uiteraard blijven ook wij ons inzetten om voor getroffen ondernemers in de Retail huurkorting te realiseren en doen de oproep om voor 2021 de indexatie een jaar over te slaan.

Meer informatie over de juridische uitgangspunten bij het verkrijgen van huurkorting kan je hier vinden:

Huurprijsvermindering vanwege corona

Advies nodig?

Ervaar jij problemen omtrent huur in deze coronacrisis? Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
Hans Wolters

Hans Wolters

Jurist

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.