Om de CO2-uitstoot in steden te verminderen en daardoor de leefbaarheid van het winkel- en verblijfsklimaat te verbeteren en de overlast te beperken mogen gemeenten vanaf 1 januari 2025 een stadsgebied aanwijzen waar geen milieuvervuilende bestelbussen en vrachtwagens meer mogen rijden. Dit gebied wordt een zero-emissiezone (kortaf: ZE-zone) genoemd. In deze zones mogen dan alleen nog bestel- of vrachtauto’s rijden als deze geen schadelijke stoffen uitstoten, bijvoorbeeld een elektrische auto of een auto die op waterstof rijdt.
In welke steden komen de ZE-zones?
In minimaal 30 steden komen er zero-emissiezones. Wanneer deze zones ingaan verschilt per stad. Dit is te vinden op de website van jouw gemeente. Den Haag, Maastricht, Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Tilburg en Leiden en nog veel meer steden hebben de zones al aangekondigd. Gemeentes mogen zelf bepalen waar deze ZE-zones worden ingesteld. Al bestaande milieuzones kunnen veranderen in ZE-zones, maar in sommige gevallen blijven de milieuzones bestaan en komen er ZE-zones bij. Meer weten over onze lobby? Kijk dan hier.
Om te weten of jouw bestelauto in 2025 nog de stad in mag kan je de volgende check doen:
ZES Check (opwegnaarzes.nl)
Overgangsregeling
Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling van toepassing. Tot onderstaande datums mag je dan nog wel een ZE-zone in.
- Bestelauto Euro 5: tot 1 januari 2027.
- Bestelauto Euro 6: tot 1 januari 2028.
- Vrachtwagen Euro 6 (bakwagen of laadwagen) die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud is: tot 1 januari 2030.
- Vrachtwagen Euro 6 (trekker) die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud is: tot 1 januari 2030.
Vrijstellingen en ontheffingen
Het kan voorkomen dat jouw voertuig geen toegang heeft tot een ZE-zone, omdat het een te lage emissieklasse heeft of dat het voertuig te oud is en buiten de overgangsregeling valt. Er wordt dan soms een uitzondering gemaakt. Het gaat hier dan om vrijstellingen en ontheffingen.
Een vrijstelling krijg je automatisch en wordt bepaald aan de hand van jouw kenteken. Een ontheffing moet je zelf aanvragen. Om hier gebruik van te maken moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden kan je vinden op de website van zero-emissie stadslogistiek.
Vrijstellingen en ontheffingen :: Op weg naar ZES
Subsidie
Bij de overheid kan je subsidies aanvragen om de kosten te verlagen bij de aanschaf van emissieloze vrachtwagens en bestelauto’s. Zo heb je de SEBA en de AanZet subsidie.
Met de SEBA kan je maximaal €5000,- terugkrijgen als je een volledig emissieloze bedrijfsauto aanschaft of financial-leaset. Op de site van RVO kun je zien aan welke voorwaarden je moet voldoen om recht te hebben op deze subsidie.
Met de AanZet subsidie kan je een percentage vergoedt krijgen als je een emissieloze vrachtwagen aanschaft of financial-leaset. Hoe hoog dit percentage is hangt weer af van het type vrachtwagen en de grootte van jouw onderneming.
De subsidiepot van de SEBA voor dit jaar is al leeg, omdat steeds meer ondernemers de overstap naar een elektrische bestelauto maken. 2024 zal het laatste jaar zijn waarin je de subsidie kan krijgen, omdat de verwachting is dat de aanschafprijs van een elektrische bestelauto in 2025 zal concurreren met een bestelauto op benzine of diesel. Hoeveel budget er in 2024 is wordt later dit jaar bekend, maar naar verwachting is dit meer dan de 33 miljoen euro van dit jaar.