Verplicht logo op wegwerp plastic

Sinds 3 juli 2021 moet er verplicht een logo aanwezig zijn op specifieke plastic producten. 

Het logo informeert dat het product plastic bevat en schadelijk is voor het milieu. Dit geldt voor vochtige doekjes, tampons, maandverband, tabaksproducten en drinkbekers met plastic. Hoe het logo eruit moet zien is vastgesteld door de EU. Je kunt hier de logo’s downloaden. Wanneer je naar onderen scrollt vind je de logo’s met Nederlandse tekst.  

Achtergrond verplicht logo 

Jaarlijks neemt het probleem van plastic zwerfafval toe, wat schade toebrengt aan het milieu. Als reactie daarop streeft de overheid naar een vermindering van wegwerpplastic en bevorderen ze het inzamelen en recyclen van plastic. Daarom zijn er specifieke regels van kracht voor producten gemaakt van wegwerpplastic.  

De hoeveelheid wegwerpplastic wat rondzwerft in de natuur groeit jaarlijks. In Nederland alleen al belanden dagelijks 19 miljoen bekers en voedselverpakkingen met plastic na eenmalig gebruik op de afvalberg. Dit resulteert in overmatige vervuiling, zowel op straat als in natuurlijke omgevingen, wat een ernstig milieuprobleem veroorzaakt. Plastic bevat vaak schadelijke stoffen die de natuur niet kan afbreken. Daarnaast lopen veel dieren lopen onbedoeld risico door het eten van plastic resten, wat leidt tot ziekte of zelfs dood van deze dieren.  

  

Merel Serdijn

Merel Serdijn

Beleidsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.