Geen vraag te gek
088 973 06 00

Geen parkeerkorting voor groene auto’s

Staatssecretaris van Veldhoven (infrastructuur en waterstaat) lanceerde kort geleden een plan dat het gemeenten mogelijk moet maken om emissieloze auto’s korting te geven op parkeertarieven.

Een slecht idee, vindt INretail. Het effect op het milieu is te verwaarlozen en wel betekent het een enorme lastenverzwaring voor winkeliers en consumenten. INretail heeft daarom een brief naar het kabinet gestuurd  met de boodschap een pas op de plaats te maken. Een markt voor emissieloze auto’s ontstaat pas echt vanaf 2025. Nu wordt ruim 85% van de emissieloze auto’s nog zakelijk aangeschaft.

Geen stimulans

Een lager parkeertarief stimuleert de aanschaf van een dure emissieloze auto niet, concluderen onderzoekers. Als het voorstel wordt doorgezet, komt de rekening bij de gewone burger te liggen. Via de gemeentelijke belastingen worden de kosten, die gemeenten maken voor de aanleg en het onderhoud van parkeerplaatsen, namelijk verhaald op de burger.

Iemand moet de rekening immers betalen en dat zijn de inwoners, terwijl gemeenten in 2018 al (opgeteld) een enorm tekort op hun begroting hadden van €700 miljoen. Dat is niet bepaald een luxe financiële positie waarbij je extraatjes kan uitdelen. De oproep van INretail is daarom helder: zet het voorstel in de ijskast, of liever nog, trek het in.

Bekijk hier de volledige brief en onderbouwing.

Delen