Geen vraag te gek
088 973 06 00

Meer financieringsmogelijkheden

En wel in de vorm van kredietunies

Banken zijn steeds minder bereid om het MKB volledig te financieren. Daarom is alternatieve financiering zoals crowdfunding van belang. Deze markt groeit snel, maar is nog relatief klein en kan zeker een steun gebruiken.

Financieringsmogelijkheden INretail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat kan lokaal of regionaal worden gestimuleerd in de vorm van kredietunies. Er zijn nu zo’n 20 actief verspreid door heel Nederland. Het is een manier waarop vooral (ex-) ondernemers investeren in hun omgeving en daar ook zicht op kunnen houden, tegen een beter rendement dan bij de bank.

Een gemeente kan het opzetten van zulke lokale initiatieven ondersteunen. Er zijn al veel goede voorbeelden die werken, waardoor niet steeds opnieuw het wiel hoeft te worden uitgevonden. Het is ook mogelijk om een startkapitaal of garantie te verlenen, bijvoorbeeld door elke privaat geïnvesteerde euro te verdubbelen.

In Leiden koppelen ze het concept van een kredietunie ook gelijk aan de aanpak van leegstand. Zo geeft het Leids Startersfonds een financiering tussen 10.000 en 50.000 voor initiatieven die met deels eigen kapitaal een bedrijf opzetten in een leegstaand winkelpand.

Bronnen:

Actieve lokale kredietunies zijn te vinden op onze website. Het aantal groeit gestaag en door het hele land zitten nieuwe initiatieven in de startblokken die een klein steuntje in de rug nodig hebben.

Kennis over het oprichten van kredietunies kun je het beste halen bij organisaties als Vereniging Samenwerkende Kredietunies en Kredietunie Nederland. Zij ondersteunen de ontwikkeling van nieuwe initiatieven en beschikken bijvoorbeeld ook over modellen voor oprichting.