Geen vraag te gek
088 973 06 00

Minder winkelcriminaliteit

Door snelle aanrijtijden, cameratoezicht en meer

De detailhandel vraagt dat gemeenten regie voeren en aansturen op een adequate beschikbaarheid van politie in winkelcentra. Denk daarbij aan snelle aanrijtijden, contact met wijkagenten en het organiseren van extra toezicht op risicomomenten

Minder winkelcriminaliteit INretail.nl

Aangifte

De politie moet meer prioriteit geven aan winkeldiefstal en aangifte doen moet eenvoudiger. De cijfers zijn nu nog vertekent, want winkeliers kiezen er vaak bewust voor om géén aangifte te doen. Het loont de moeite niet. Als een ondernemer een winkeldief heeft aangehouden, moet de politie er dan ook zo snel mogelijk naartoe.

Cameratoezicht

Toezicht door camerabewaking rondom winkels heeft toegevoegde waarde. De camera’s schrikken potentiele dieven af. Ook kunnen aan de hand van opnames incidenten worden teruggekeken, zodat de beelden als bewijsmateriaal kunnen dienen.  Het is toegestaan om met camera’s toezicht te houden op de directe omgeving van de winkel. Het draagt bij aan veiligheidsgevoel van de klant, die daardoor langer in het winkelgebied verblijft.

Keurmerk

Werk mee aan het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Het KVO is een structureel samenwerkingsverband tussen ondernemers, gemeente, politie en brandweer. Het gaat om samenwerking in het tegengaan van vandalisme, maar ook het ophalen van afval en aanrijtijden bij winkelcriminaliteit. Het KVO wordt gefinancierd door de rijksoverheid.

Rooftasverbod

Neem in de APV een verbod op rooftassen op, net als dat het verboden is om inbraakgereedschap bij je te hebben. Georganiseerde winkeldieven en andere veelplegers gebruiken zulke geprepareerde voorwerpen om diefstallen te kunnen plegen. Het zijn vaak tassen of jassen die zodanig zijn bewerkt dat het alarm niet afgaat.

Beveiligingsmaatregelen

Bied flexibiliteit in de regelgeving als winkeliers bouwkundige aanpassingen willen doorvoeren, die beogen de veiligheid van de winkel te vergroten. Denk aan het plaatsen van rolluik. Maar geef ook medewerking voor het plaatsen van antiramkraakpalen.

Treed op tegen heling. Een groot deel van de winkeldiefstal  wordt gedaan door criminele bendes die bijvoorbeeld via zwarte markten en tweedehandsbeurzen gestolen waar weten om te zetten in geld. Houd hier toezicht op en treed handhavend op tegen heling.