Geen vraag te gek
088 973 06 00

Only for men: Veiligheid en ondernemersgemak hand in hand

Als je de trendy herenkledingzaak Only for Men binnenstapt, krijg je direct het gevoel dat overal aan gedacht is: niet voor niets wonnen zij al twee jaar op rij de award voor Beste Winkelketen van Nederland in de categorie herenmode. Ook achter de schermen hebben zij hun zaken graag op orde en professioneel waardetransport is daarbij een uitkomst.

Michel Beekman, storemanager van het filiaal in Ede, was gelijk geïnteresseerd toen hij hoorde over de pilot met een afstortservice die in het najaar van 2015 in Ede gestart werd. Beekman: “Er gaat hier in de zaak nog veel fysiek geld om. Wij zitten in een gebied met veel agrarische ondernemers en die houden van cash. Wij weigeren dan ook geen 500 euro biljetten als de klant daarmee zijn pak wil afrekenen, want dat is ook een stukje service.”

Niet meer van deze tijd
Zelf grote bedragen naar de bank brengen vindt hij echt niet meer van deze tijd, nu er slimme technieken en dienstverleningsmodellen zijn die de ondernemer deze zorg uit handen nemen. “Ik heb nog meegemaakt dat je met een zakje over straat naar de bank gaat: als je daar over nadenkt is dat eigenlijk te gek. Met collega’s maakte je dan wel afspraken dat je steeds je moment kiest en op andere tijdstippen gaat, maar het is gewoon onveilig en dat is het niet waard.” Door het sluiten van bankfilialen is de afstortkluis ook vaak steeds verder weg.

Eigen bankloket
Als het gaat om het bewaren van het geld in de zaak had Only For Men al oog voor veiligheid. Beekman: “We werkten sowieso volgens het vier-ogen-principe en we hadden al een gewone kluis, maar dan ligt het toch nog steeds los. Het feit dat na afstorting van de biljetten in de ‘slimme kluis’ niemand er meer bij kan, geeft mij een groter veiligheidsgevoel. Eenmaal ingevoerd en geregistreerd, is het geld gelijk verzekerd tegen diefstal. En het hoofdkantoor is er ook blij mee dat het geld direct de volgende dag op rekening staat.” Daarnaast vindt de storemanager het prettig dat hij door het dagelijks uitlezen van de kluis sneller inzicht heeft in zijn administratie. “Je hebt minder handelingen en minder administratie, en dat is natuurlijk toch een stukje gemak. Ik heb nu als het ware mijn eigen bankloket in de zaak. Veiligheid en ondernemersgemak gaan hand in hand”.

Veel interesse
Veel ondernemers zullen ervan uitgaan dat professioneel geldtransport duur is. In deze pilot ging het echter om een maandtarief van 75 euro plus een tarief per afgestort biljet. Alles bij elkaar gemiddeld tegen de honderd euro. Weerhoudt dat ondernemers niet? Ondernemer Michel Beekman verwacht dat de pluspunten van dit soort producten groot genoeg zijn en snel worden opgepakt door de markt. In zijn eigen domein ziet hij die beweging al: “Vanuit andere branches komen vertegenwoordigers bij ons kijken hoe wij ons cash management geregeld hebben en wat onze ervaringen zijn. Die belangstelling toont dat het vraagstuk van veilig cash management sterk leeft in het MKB. Ik verwacht veel van deze dienst.”

Slimmer omgaan met contant geld
Er zijn verschillende dienstverleners op dit vlak. Naast G4S die de pilot heeft uitgevoerd, zijn bijvoorbeeld SecurCash en RCCS andere aanbieders. Meer weten? Kijk hier.

Mijlpaal: voor het eerst meer pin dan contant in Nederland
In 2015 hebben Nederlandse consumenten voor het eerst meer aankopen met de pinpas betaald dan met contant geld. Gemiddeld rekenden zij de helft van hun aankopen af met de pinpas, 49,5% met contant geld en 0,5% met de creditcard. Kortom: het aantal pintransacties neemt nog steeds verder toe.Wil jij ook je klanten snel, makkelijk en veilig laten betalen? Dat kan met onze partner CCV.

Delen