Geen vraag te gek
088 973 06 00

Advies OMT buitenlandse reizen in de kerstvakantie

Woensdag 28 oktober heeft het Outbreak Management Team (OMT) een advies uitgebracht wat betreft buitenlandse reizen in de kerstvakantie. Naar aanleiding van de ervaring van afgelopen zomer waar vele honderden mensen (met name jongeren) met een coronabesmetting zijn teruggekomen van vakantie. Gedurende die periode reisde een kwart van de vakantievierende Nederlanders naar een gebied met een oranje reisadvies (alleen noodzakelijk reizen).

Hieronder een overzicht van het advies wat het OMT heeft uitgebracht:

Het advies van het OMT puntsgewijs

  • Een negatief reisadvies voor buitenlandse reizen in de kerstvakantie indien het risico op een besmetting in het buitenland niet wezenlijk afneemt;
  • Alleen met het eigen huishouden op vakantie;
  • De maximale omvang van groepen beperken;
  • Europese afspraken over de sluiting van horeca en een verbod op feesten.

Let wel! Bovenstaande is het advies, zo ver is het nog niet. Maar, zo gaf Rutte dinsdagavond aan, de verwachting is dat deze week of begin volgende week meer advies gegeven wordt over het reizen tijdens de gehele wintersportperiode.

Als het advies van het OMT wordt opgevolgd is dit een flinke klap voor sportretailers die wintersport verkopen. Rondom kerst gaat het over het algemeen om families die naar wintersportgebieden afreizen. In het voorjaar zijn het voornamelijk de vriendengroepen, de samenstelling van zo’n reisgezelschap lijkt met name in gevaar te komen.

De inkoop voor dit wintersportseizoen is door de meeste sportretailers al voor de eerste coronamaatregelen gedaan. Consumenten zullen erg terughoudend zijn in de aankoop van wintersport gerelateerde artikelen, een groot probleem voor de retailers en dus ook voor de leveranciers.

Het is nog even afwachten waartoe wordt besloten, hiervan zijn we natuurlijk ook afhankelijk van de Alpenlanden.

Ga nu al in overleg met je leveranciers over het vervolg van het seizoen en de (on)mogelijkheden.

Delen