Geen vraag te gek
088 973 06 00

Bijl Blogt: De straat BBQ

In veel buurten in NL wordt er jaarlijks een straat-BBQ georganiseerd. Altijd gezellig en tot in de late uurtjes plezierig. Niemand doet moeilijk over geluid of andere overlast. We zijn er immers allemaal bij. Alleen de hoofdpijn moet je in the end zelf verwerken.

Het is goed om de mensen waar je naast woont te leren kennen. Barbecuen kan helend en versterkend werken als het om relaties gaat. Je bent buiten en buiten is van ons allemaal. Niemand is alleen de Sjaak voor al het werk en powerplay als Ik heb meer dan jij is er niet bij. Het gaat om het maximale wij-gevoel. Dat is ook waar het om draait bij de familie-BBQ. Wie wit dat niet? En je kan ook goed vega barbecuen hoor. Samenzijn met gezellige en boeiende mensen is leuk toch?

Ik probeer me altijd voor te stellen hoe iets in alle nuchterheid werkt. Bij het aangaan van een relatie werkt het simpel. Je leert iemand kennen, voelt vlinders, wordt verliefd en samen zijn lijkt de ene optie voor het vervolg van je leven. Voor de zekerheid regel je iets bij de notaris. In essentie draait alles om er voor elkaar zijn en dus in elkaars geluk te investeren.

Zakelijk lijkt het een stuk lastiger om elkaar te vinden in een gemeenschappelijke drive of passie. Waarom lukt dat niet? Zijn ego’s te groot? Kunnen we de buit niet goed verdelen of sowieso delen? Hoe lekker zou het zijn voor de economie en het welzijn van de straat als er minder irritaties zijn. Hoeveel leuker wordt het als je de buren verderop beter leert kennen? 

Zoals het tussen mensen in hun privé-omgeving werkt zou het ook kunnen werken in de straat. Hoe cool zou het zijn als je de komende weken een straat-BBQ organiseert, compleet met heathers en gezellige vuurkorven. Je leert de mens kennen achter de verkoper, die altijd voor je in de bus zit, die dus. Wat zou er gebeuren als elke winkel 100 euro in de pot stopt en alle medewerkers uit de straat elkaar op straat leren kennen. Niet bij je eigenclubje blijven hangen dus. Nee integreren. En samen lekker los gaan. 

Vroeger deden wij dat in de straat. Gingen we samen naar de kroeg. Soms ging de winkel een half uur later open omdat de hoofdpijn parten speelden. Maar is dat erg? Een keer per jaar die beruchte straat-BBQ van de Winkelstraat? Waarom niet? Ik zeg doen en geniet van de nieuwe ervaringen en vrienden die je maakt. Misschien wordt het weer een feestje in de straat. Waarom wachten tot de Kerst, je mag ook na de Kerst natuurlijk, hoe moeilijk kan het zijn. Een paar vuurtjes, een zootje BBQ’s, wat te eten en vooral wat te drinken. Hoe moeilijk kan het zijn? Of wil je niet?

Anyway fijne feestdagen! 

Delen