Geen vraag te gek
088 973 06 00

Bijl Blogt: Verzilver jouw merkwaarde

Je ziet steeds vaker dat winkels voor businesspartijen waardevol zijn. Het is mooi om te zien dat bedrijven een winkel commercieel op waarde weten te waarderen.

Een oude traditie

De oudste samenwerkingsvorm is dat winkels bij elkaar kopen. De reden is meestal primair: Je doet het vanwege het gemak of je gunt elkaar de omzet. Je kan het ook voor je gevoel bijna niet maken om in een een andere straat of stad iets te kopen.  

Nobel zijn mag, maar wel met mate

Dat is natuurlijk een nobele gedachte. Zolang het gaat om aankopen die voorzien in jouw behoefte, passend bij jouw smaak en budget, dan werkt het uitstekend. Ik zou zeggen: ‘‘Vooral doorgaan’’. Soms voel je je schuldig als je, om wat voor reden dan ook, niet kan kopen bij ondernemers in jouw straat of stad. Maar je koopt toch niet iets dat niet bij je past?

Als winkels met dezelfde smaakaspiraties dichtbij elkaar zitten. dan is van elkaar kopen heel vanzelfsprekend. Dat dat geeft voor iedereen een lekker gevoel. Er ontstaat vaak een spontane samenwerking richting potentiele kopers. Twee winkels zorgen dan samen voor de marketing.

Jouw winkel als merk

Een vorm die zich vaker aandient, is het vermarkten van de winkel als merk. Bedrijven die op een bedrijventerrein zitten, vinden het bijvoorbeeld cool om bij jou in de winkel iets te organiseren voor hun klanten. Ze vinden jouw merk zo sterk dat ze erbij willen horen en iets met jou willen doen. Jouw merk is sterker dan een Horecagelegenheid om de hoek.

Leveranciers geven regelmatig geld aan sterke winkelmerken voor de PR. De winkel krijgt privileges, exclusieve modellen of budget voor fotografie. De winkel wordt gezien als een smaakcurator die een specifieke doelgroep op een uniek wijze aanspreekt. Als je in de positie verkeert dat men de winkel een sterke merkbeleving toedicht, dan heb je veel voor.

Verzilver jouw merk

Jij bent de honingpot waar ze op afkomen en jij kan vanuit een krachtige positie iets voor elkaar krijgen. Ik zou zeggen: ‘Verzilver jouw merk door het krachtig te maken’. Weet je nog niet hoe? Dan neem ik je mee op Stadssafari om inspiratie op te doen. Ga jij mee?

Delen

Gerelateerd aan dit artikel