Geen vraag te gek
088 973 06 00

Column: Alles heeft zijn prijs

De krokusvakantie is begonnen en de komende twee weken gaat Nederland weer massaal op reis. Gelukkig weer steeds meer richting wintersportgebieden!

Voor sportzaken die zich met een goed assortiment hardwaren, kleding en accessoires op wintersport richten én daarbij een uitgebreide service leveren, biedt de krokusvakantie elk jaar weer nieuwe kansen. Deze winter zelfs nog meer dan in voorgaande jaren. Daarvan ben ik overtuigd.

Ervaringsdeskundigen

Mensen die richting wintersport reizen gaan steeds beter voorbereid op weg. Als gevolg daarvan wordt er weer meer in eigen land besteed. Zo zijn met het oog op de overvloedige sneeuwval van de afgelopen tijd betrouwbare protectiemiddelen en goede kleding eerder noodzaak dan luxe. Als geroutineerde ervaringsdeskundigen slagen de vakmensen in sportzaken erin hun klant daarvan te overtuigen. Het is onderdeel van de uitgebreide service waarmee ze zich van de 13-in-een-dozijn sportwinkels onderscheiden.

‘Kortingsknop’

Toch valt het me steeds weer op dat, hoeveel aandacht en service je de consument ook biedt, hij tóch vaak om korting blijft vragen. Kennelijk zit het er bij de Nederlander zo ingebakken dat je in sportzaken om korting vraagt, dat het voor de ondernemer lastig is om dit ergerlijke fenomeen uit te bannen. Eigenlijk een heel raar gegeven, want zodra een wintersporter op zijn bestemming is, gaat de ‘kortingsknop’ kennelijk om. Geen haar op zijn hoofd die eraan denkt om korting te vragen zodra hij een liftpas of een bord spaghetti koopt. De gevraagde prijs wordt moeiteloos afgetikt.

Weggeven

We zullen er dus met elkaar nog harder aan moeten werken om de consument duidelijk te maken dat we niet simpelweg spullen verkopen, maar dat we hem een verregaande service en een stuk beleving voor zijn vakantie bieden. En als er dan toch nog om korting wordt gevraagd, realiseer je dan wat jij erbij inschiet als je na alle moeite die je al hebt gedaan zomaar een aantal procenten weggeeft. Alles heeft zijn prijs.

Delen