Geen vraag te gek
088 973 06 00

Column: Wees kritisch

In de vorige nieuwsbrief, twee weken geleden, heb je in de ‘Brancheverwachting 2019 Schoenen’ kunnen lezen wat ik voor de schoendetailhandel verwacht in 2019.

Gezien de vele reacties op de brancheverwachting 2019 die ik heb ontvangen, blijkt mijn visie op de toekomst van de schoenenbranche kritisch gelezen te zijn. Een goede zaak, want daaruit concludeer ik dat veel schoenondernemers de vooruitzichten voor hun sector en hun eigen bedrijf serieus nemen. En, wat belangrijker is, daarop zo alert en goed mogelijk proberen te anticiperen. Als dat geen ondernemen is!

Modeketens

De verwachte daling van de gemiddelde omzet met 1% lijkt gering, maar schijn bedriegt. Het is belangrijk om te weten wat er achter dit cijfer zit. En dat weet de schoenretail maar al te goed. Het verdwijnen van de ene na de andere keten van zelfstandig schoenondernemers spreekt boekdelen. Terwijl de grote online-spelers in 2019, evenals vorig jaar, fors zullen blijven plussen, krijgen met name ‘stenen’ schoenwinkels het steeds moeilijker. Daar komt nog bij dat de grote modeketens steeds meer schoenen gaan verkopen. Wij vinden misschien dat deze niet tot onze sector behoren, maar de consument denkt daar toch echt anders over.

Realiteitszin

De situatie voor de fysieke schoenretail mag dan overall niet bepaald rooskleurig zijn, ik zie wél grote verschillen tussen ondernemers die het zonder meer goed doen en winkeliers die steeds verder wegzakken. Niet zelden komt dat doordat ze fors op hun marge inleveren en zo omzet menen te kunnen ‘kopen’. De enige remedie om je toekomst veilig te stellen is door met een gezonde dosis realiteitszin naar je bedrijf te kijken en daarnaar te handelen. Durf veranderingen door te voeren, hoe ingrijpend en pijnlijk misschien ook. Wees kritisch, naar jezelf, je medewerkers én je leveranciers. Op je handen blijven zitten is geen optie.

Brancheverwachting Schoenen 2019 

Delen