Geen vraag te gek
088 973 06 00

Ga goed voorbereid op weg

“Goedemiddag, ANWB, waar kan ik u mee van dienst zijn?” Dat is het niet het telefoontje dat je wilt plegen als je net met een auto vol uitgelaten vakantiegangers onderweg bent naar je vakantiebestemming.

Had je nou maar alles laten nakijken, dan had je die versleten voorbanden op tijd kunnen laten vervangen en stond je nu niet met een lekke band op de vluchtstrook. Nu is het te laat en moet je wachten op de ANWB voordat de reis, met vertraging, kan worden voortgezet. Geen ideale start van de vakantie.

Soortgelijke gevallen kom ik ook in de retail tegen. Twee weken geleden bijvoorbeeld werd ik door een van onze leden gewezen op de ernstige vertraging die de werkzaamheden aan het Noordeinde in Den Haag oplopen. Het is zelfs zo dat er een pauze ingelast gaat worden, zodat de ondernemers aan en rond de opengebroken wegen niet nóg meer omzetderving hebben in de voor hen belangrijkste maanden van het jaar. De werkzaamheden worden in januari 2019 pas weer hervat.

Samen staan we sterk

Werden wij in eerste instantie te laat ingeschakeld om nog kordaat in te grijpen, zijn wij er nu op tijd bij om ervoor te zorgen dat de belangen van de aangesloten ondernemers beter worden vertegenwoordigd. Deze leden hebben inmiddels een brief van mij ontvangen. Hierin vraag ik hen om zich aan te sluiten bij het collectief om zo een compensatieregeling te krijgen bij het eventuele, wederom, uitlopen van de werkzaamheden. Goed om te weten is dat wij, in samenwerking met MKB Nederland, kortgeleden de nadeelcompensatie hebben aangescherpt waardoor je hier nu eerder aanspraak op kan maken.

Laat je stem horen

Alle werkzaamheden aan openbare werken moeten verplicht worden gemeld. Vaak staan deze vermeld in nieuwsbrieven die door gemeenten worden verstuurd. Ik zou er toch graag op willen aandringen dat je deze informatie tot je neemt, zodat je er op tijd mee aan de gang kan gaan. Abonneer je op deze nieuwsbrieven en laat je mening horen bij de gemeente op de geplande inloopdagen. Deze informatie is ook vaak bekend bij de centrummanagers.

Nu weet ik dat jullie als ondernemers al genoeg op je bordje hebben liggen en dat je er niet op zit te wachten om ook nog naar een voorlichtingsavond van de gemeente te gaan. Maar laat dit soort informatieavonden niet te makkelijk schieten! Op deze avonden worden de plannen uitgebreid toegelicht en worden de verantwoordelijke partijen voorgesteld. Op deze manier weet je dus wie wanneer wat gaat doen en loop je niet achter feiten aan. Zorg dat je zelf goed op de hoogte bent zodat je actie kan ondernemen als er iets misgaat of als het anders loopt dan gepland.

Delen