Geen vraag te gek
088 973 06 00

Grondstoffentekort en leveringsproblemen worden groter

De focus voor woonondernemers ligt momenteel op het zo goed mogelijk invullen van ‘verkopen op afspraak’. De orderportefeuille moet weer gevuld worden. Maar hoe zit het met het uitleveren? Het coronavirus zorgt al lange tijd voor leveringsproblemen. Toen afgelopen week ook tijdelijk het Suezkanaal werd geblokkeerd, zagen we dat de problemen in de supply-chain steeds forser worden.

Er is een groot tekort aan grondstoffen zoals hout, schuim en textiel. De prijzen van deze grondstoffen blijven stijgen en is er ook nog eens een tekort aan containers. Daarbij is de verwachting dat deze situatie niet op de korte termijn opgelost kan en gaat worden. Nu al voeren fabrikanten prijscorrecties door en is het de vraag hoe we als branche omgaan met deze situatie. Kortom veel onzekerheid, zeker ook als het gaat om levertermijnen.  

Daarom is het belangrijk dat je je als ondernemer bewust bent van deze ontwikkeling op de langere termijn. Want juist vanaf dit kwartaal staat de liquiditeit van een woonretailer onder druk. Onderstaand vind je een aantal tips over hoe om te gaan met deze situatie:

  • Houd nauw contact met je leveranciers en informeer de klant over de geschatte leveringstijden. Liever een eerlijke en duidelijke update dan het contact vermijden. In dit artikel leggen we uit hoe je omgaat met langere levertijden.
  • Spreek geen specifiek moment af maar houd rekening een bandbreedte van enkele weken.
  • Cash is king. Maak gebruik van de uitstelregelingen wanneer dat noodzakelijk is. Denk ook aan aanbetalingen conform de CBW-Erkend voorwaarden.
  • Vraag tijdig de steunmaatregelen aan zoals NOW en TVL. Mochten deze achteraf toch niet nodig zijn, dan kunnen deze bedragen weer teruggestort worden.
  • Mocht je extra ingekocht hebben door de dreigende schaarste, zorg ervoor dat je voorraadverzekering op het juiste niveau is. Lees in dit artikel meer over een hogere winkelvoorraad en jouw goederen- en inventarisverzekering.
  • Werk met een dynamische liquiditeitsprognose die je dagelijks kunt aanpassen naarmate je meer zekerheid hebt over leveringen.

Wil je dat we met je meedenken of heb je vragen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Delen