Geen vraag te gek
088 973 06 00

Help! Mijn locatie werkt niet meer

Je onderneemt op een locatie die voor jou niet meer werkt. Je denkt eraan om te stoppen of te verhuizen. Maar hoe zit dat dan met je huurcontract? Wat zijn je rechten en plichten? Je leest het in het juridische weetje van de week!

Situatie

Je zit in een aanloopstraat met leegstand. Of op een plek afgezonderd van het winkelgebied. Je omzet en bezoekersaantallen lopen terug. Je hoopt op betere tijden, maar die blijven uit.

Vraag van de ondernemer

Je denkt na en twijfelt. Wil je stoppen? Of verhuizen? Maar hoe zit dat dan met je huurcontract? Wie wil jouw eigen winkelpand wel huren of kopen (en staat er genoeg te koop/huur)? Wat zijn je rechten en plichten? Wat kun je doen? En wat komt daar allemaal bij kijken?

Antwoord

Als je huurt, ben je een contract aan gegaan met jouw verhuurder. Dat is leidend. Het spreekt voor zich dat als je voor een nieuwe huurperiode staat, je eerst goed moet nadenken wat je wilt, voordat je tekent bij het kruisje.

Ben je zelf eigenaar van het pand, en op zoek naar nieuw perspectief om te investeren, dan wil je misschien ook weten wat de mogelijkheden zijn om jouw winkel te transformeren naar andere functies. Steeds meer gemeenten werken actief mee om een detailhandelsbestemming om te zetten in een woonbestemming. Er is een afnemende vraag naar winkels, maar dat geldt zeker niet voor alle (publieks)functies in werken en bijvoorbeeld wonen. Wanneer je af wil van de functie winkelen en op zoek gaat naar nieuw perspectief om te investeren, is het zaak om in contact te gaan met de gemeente. In sommige gevallen beschikken zij ook over een transformatiecoach, die met je mee kan denken.

Wil je sparren over de (andere) bestemmingen van jouw eigen pand? Aan de slag met je verhuurder? Overweeg je een andere locatie? Neem dan contact op met een van onze bedrijfsadviseurs. Stoppen of reloceren met je onderneming kan complex zijn, er komt vaak meer bij kijken dan je tevoren bedenkt. Bij stoppen heb je niet alleen met een eventuele verhuurder te maken, maar ook met personeel (transitievergoeding!) en mogelijk fiscale aspecten. Wacht hier niet te lang mee, want het kunnen langdurige trajecten zijn. Onze bedrijfsadviseurs Rob Drost (rdrost@inretail.nl) en Peter Wolfsen (pwolfsen@inretail.nl) hebben vele jaren ervaring en denken graag met je mee over de beste oplossing voor jou. 

Delen