Geen vraag te gek
088 973 06 00

Hoop voor het nieuwe jaar

De herstel van de economie, een stijging van het consumentenvertrouwen en de toenemende bestedingen. Met deze positieve voorspellingen begonnen we aan 2017 en de verwachtingen waren hoog gespannen.

We ervaarden een forse omzetdruk

Terugkijkend op het jaar kunnen we vaststellen dat we in onze sector niet helemaal konden profiteren van de gunstige vooruitzichten waarmee we het jaar begonnen. Over de hele linie hebben we een behoorlijke omzetdruk ervaren, die de resultaten van veel sportretailers heeft beïnvloed. Het resultaat is dat we, kijkend naar de cijfers van de INretail SportMonitor, het jaar in het beste geval gemiddeld op de nullijn gaan afsluiten.

De verschillen worden steeds groter

Eens te meer is duidelijk geworden dat de strijd, om de euro van de consument, harder wordt. Daarbij komt dat grote sportmerken de teugels strakker aantrekken in hun relatie met de retail. Terwijl een grote groep sportondernemers hierover verbaasd is en er de negatieve gevolgen van ondervindt, is er een andere groep die hiervan profiteert. Kortom, de verschillen worden groter.

Zoeken naar antwoorden

Een positief effect van deze ontwikkeling is dat sportretailers worden gedwongen keuzes te maken en dat veelal ook echt doen. Ze leggen andere accenten in hun bedrijfsbeleid, waarbij opvalt dat goed personeel nog meer op juiste waarde wordt geschat. Mensen met vakinhoudelijke kennis en vaardigheden zijn goud waard. Er is nog meer sprake van focus op specialisatie. Mooi om te zien dat ondernemers niet bij de pakken neer gaan zitten, maar zoeken naar antwoorden. Dat geeft hoop voor het nieuwe jaar.

Blijf mij ook in het nieuwe jaar via appjes, smsjes en mails informeren over wat je bezighoudt. Alleen zo kunnen we elkaar scherp houden. Ik wens iedereen in de branche mooie feestdagen en een heel goed nieuw jaar, zowel in persoonlijk als zakelijk opzicht.

Delen