Geen vraag te gek
088 973 06 00

Houd het hoofd koel

Dave Quadvlieg, Branchemanager Sport, deelt elke twee weken zijn kijk op wat er gaande is in de branche.

90% terugval

Maakten we ons in het verleden al zorgen over onze omzet als er in de Alpen tijdens een winter wat minder sneeuw viel dan normaal, het komende winterseizoen dreigt pas écht een ramp te worden. Je zal in deze corona-ellende maar een wintersportspeciaalzaak hebben. Nu al zijn er signalen dat skiwinkels dit winterseizoen tot 90% minder omzet zullen realiseren. In deze situatie is er maar één advies mogelijk: houd het hoofd koel!

Annuleren

Makkelijker gezegd dan gedaan? Zeker! Wetende dat de winterorders die je begin dit jaar plaatste (toen er nog geen vuiltje aan de lucht was) in september en oktober zijn uitgeleverd en je nu, een maand later, nog nauwelijks ski’s hebt verkocht, is er weinig reden tot optimisme. Daar komt nog bij dat een groot deel van de 1,1 miljoen wintersporters in ons land hun vakantie annuleren of opschuiven tot na half januari. Tot die tijd worden reizen naar het buitenland door onze overheid immers sterk afgeraden. Dan zijn we wél drie belangrijke maanden met een minimale omzet verder.

Inkoopwaarde

Een grote zorg is dat de inkoopwaarde van wintersportartikelen behoorlijk hoog is. Voor sportwinkels is een serieus wintersportassortiment een forse investering in relatie tot andere productgroepen. En gezien het feit dat massa’s wintersporters een jaartje overslaan of pas veel later de sneeuw opzoeken, biedt vroegtijdig afprijzen geen soelaas. De enige optie is, zoals eerder opgemerkt, dat je het hoofd koel houd door samen met je leveranciers op zoek te gaan naar oplossingen om het leed te verzachten.

Verlichting

Gelukkig blijken veel importeurs in het wintersportsegment bereid te zijn om mee te denken en mee te werken aan een verlichting van de last die nu vooral op de schouders van de ondernemers drukt. Daarmee volgen deze distributeurs veelal de richtlijnen van de producenten in Duitsland en Oostenrijk, die immers ook geconfronteerd worden met afnemers waar het water tot aan de lippen staat. De enige remedie is om de pijn samen te dragen. Zo zal blijken wat echt partnerschap waard is.

Delen