Geen vraag te gek
088 973 06 00

INretail: WAB remt ondernemerschap

De Wet Arbeidsmarkt in Balans die vandaag goedkeuring kreeg van de Eerste Kamer zet een rem op ondernemerschap.

Het aannemen van nieuwe medewerkers wordt nog duurder door het recht op transitievergoeding vanaf de eerste werkdag en het verhogen van premies. “Werkgevers betalen liever loon dan premies,” stelt directeur Jan Meerman van INretail.

“De overheid straft retailers met een 5% hogere WW-premie zelfs als medewerkers met een vast contract op eigen verzoek flexibel willen werken. Dat is idioot. Zo maak je ondernemerschap kapot. Als overheid moet je juist met passende regels komen. De non-food retail wordt als geen andere sector gekenmerkt door onverwachte pieken.” 

Gebaar

Minister Koolmees van Sociale maakte wel een gebaar naar werkgevers die jongeren tot 21 jaar willen aannemen met een klein contract van minder dan 12 uur per week. Op deze groep is de hoge WW-premie niet van toepassing. 

Met de komst van de WAB wordt de opbouw van de transitievergoeding bij lange dienstverbanden verlaagd. Ook wordt een compensatie van de transitievergoeding geregeld per 1 januari 2021 voor werkgevers met maximaal 25 werknemers die met pensioen gaan, ziek worden of overlijden.

Wat verandert allemaal?

Lees hier een samenvatting van alle veranderingen

Op 9 (VOL) en 23 september, van 10.00 tot 13.00, bespreken de juristen van INretail alles wat volgend jaar anders wordt door de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans. Je kunt je nu al aanmelden om in no-nonsense taal te leren waarop je moet letten.

 

Delen