Koopzondag: aan jou de keuze!

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Afgelopen week werd mij gevraagd te benoemen welke actualiteiten er binnen de regio spelen. Wat zie ik als regioadviseur wanneer ik op bezoek ben in de provincies Utrecht, Limburg en Gelderland. En wat krijg ik veelal van jou als ondernemer terug? Altijd goed om daar regelmatig bij stil te staan.

We zitten net in 2018, hebben de oliebollen en champagne achter ons gelaten en zijn klaar voor een frisse start. Toch hebben de laatste weken van vorig jaar veel stof doen opwaaien, heb ik gemerkt. 

December 2017

De de koopzondagen op 24 en 31 december waren de hete hangijzeren. In de meeste Nederlandse gemeenten (80%) mochten winkeliers hun deuren gewoon openen. Toch waren er ook ondernemers die het bordje ‘gesloten’ voor de deur moesten hangen. En niet iedereen heeft zich aan het opgelegde verbod gehouden.

De perikelen rond déze openstelling liggen (deels) achter ons, maar de uitdagingen rondom dit onderwerp nog niet. Hierdoor heeft onze regio nogal wat landelijke aandacht gekregen. Van verplicht dicht tot verplicht open. Het is een lastige kwestie waar naast zakelijke en commerciele belangen ook rekening gehouden moet worden met persoonlijke omstandigheden en –voorkeuren.

Duidelijkheid geboden

In mijn optiek gaat het voornamelijk om het maken van keuzes. Om collectiviteit en respect hebben voor elkaars keuzes. Als je besluit open te gaan is het verstandig om dit gezamenlijk of in ieder geval met zoveel mogelijk collega’s in het winkelgebied te doen. Dit zorgt voor duidelijkheid naar de consument, waardoor ze de keuze kunnen maken om op zondag wel of niet naar jouw winkelgebied te komen.

Hetzelfde geldt voor duidelijkheid in wensen naar de gemeenteraad. Met de gemeenteraadverkiezingen (21 maart 2018) in het vooruitzicht is nu dan ook hét moment om collectief naar de gemeenteraad te communiceren. Welke stappen zijn dan logisch om te zetten? 

 • Kom samen met ondernemers in het winkelgebied tot de conclusie: wel of geen koopzondag.
 • Toon respect en sta open voor elkaars persoonlijke meningen en argumenten.
 • Bedenk gezamenlijk hoe vaak je op zondag open wil. Bijvoorbeeld elke zondag of één keer per maand? Let daarbij goed op de functie die het winkelgebied vervult (boodschappencentrum, recreatief winkelen of een toeristische trekpleister)
 • Ga met het gezamenlijk opgestelde wensenlijstje naar de politieke partijen in jouw gemeente of stuur het naar de griffier.

Het grotere geheel

De afspraken die gemaakt worden, hoeven niet alleen om koopzondag te gaan. Neem de openingstijden in het geheel eens onder de loep en stem gezamenlijk af wat het beste past bij de functie van het winkelgebied en de behoefte van de consument. Uiteindelijk is het de behoefte van de consument die leidend moet zijn voor een keuze.

En als je het doet, doe het dan vooral samen!

Contactpersoon
Sebastian Galjaard
Sebastian Galjaard
Regioadviseur Utrecht, Gelderland en Limburg
06 406 647 80

Recent nieuws

 • open

  Bijl Blogt: Je beste beentje blijven voorzetten

  Nieuws
  vrijdag, 20 juli 2018
  In de aflopen decenia was retailen simpel en overzichtelijk. Je zorgde voor goede spullen, betrok een pandje in een straat en even heel plat gezegd: ‘‘Iedereen kon een winkel open en de onderneming tot succes brengen.’’
  Bijl Blogt: Je beste beentje blijven voorzetten
 • open

  Omzetkengetallen per branche

  Nieuws
  donderdag, 19 juli 2018
  Ben jij samen met jouw gemeente bezig met het opstellen van een detailhandelsvisie, waaruit naar voren moet komen of er wel of geen uitbreidingsmogelijkheden zijn in jouw gemeente en of winkelgebied? Dan kan het rapport Omzetkengetallen jou en de gemeente helpen de goede keuzes te maken.
  Omzetkengetallen per branche
 • open

  Een dag uit het leven van de bedrijfsadviseur: Gaan we verkopen of toch doorgaan?

  Nieuws
  woensdag, 18 juli 2018
  Of ik een ondernemer meteen wilde terugbellen voor een afspraak, hij wilde zijn zaak zo snel mogelijk verkopen, hij was er helemaal klaar mee, al die zeurende klanten en hij verdiende er ook nog eens niks mee. Hij had hulp nodig.
  Een dag uit het leven van de bedrijfsadviseur: Gaan we verkopen of toch doorgaan?
 • open

  WOW, wat een uitnodiging tot samenwerken!

  Nieuws
  woensdag, 18 juli 2018
  Het is fijn om te ervaren dat verschillende ondernemers de kans zien om met stylisten beter samen te werken. Retailers en fabrikanten benaderen mij om te sparren over plannen om events en bijeenkomsten te organiseren.
  WOW, wat een uitnodiging tot samenwerken!

Gerelateerd aan dit artikel

Delen