Koopzondag: aan jou de keuze!

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Afgelopen week werd mij gevraagd te benoemen welke actualiteiten er binnen de regio spelen. Wat zie ik als regioadviseur wanneer ik op bezoek ben in de provincies Utrecht, Limburg en Gelderland. En wat krijg ik veelal van jou als ondernemer terug? Altijd goed om daar regelmatig bij stil te staan.

We zitten net in 2018, hebben de oliebollen en champagne achter ons gelaten en zijn klaar voor een frisse start. Toch hebben de laatste weken van vorig jaar veel stof doen opwaaien, heb ik gemerkt. 

December 2017

De de koopzondagen op 24 en 31 december waren de hete hangijzeren. In de meeste Nederlandse gemeenten (80%) mochten winkeliers hun deuren gewoon openen. Toch waren er ook ondernemers die het bordje ‘gesloten’ voor de deur moesten hangen. En niet iedereen heeft zich aan het opgelegde verbod gehouden.

De perikelen rond déze openstelling liggen (deels) achter ons, maar de uitdagingen rondom dit onderwerp nog niet. Hierdoor heeft onze regio nogal wat landelijke aandacht gekregen. Van verplicht dicht tot verplicht open. Het is een lastige kwestie waar naast zakelijke en commerciele belangen ook rekening gehouden moet worden met persoonlijke omstandigheden en –voorkeuren.

Duidelijkheid geboden

In mijn optiek gaat het voornamelijk om het maken van keuzes. Om collectiviteit en respect hebben voor elkaars keuzes. Als je besluit open te gaan is het verstandig om dit gezamenlijk of in ieder geval met zoveel mogelijk collega’s in het winkelgebied te doen. Dit zorgt voor duidelijkheid naar de consument, waardoor ze de keuze kunnen maken om op zondag wel of niet naar jouw winkelgebied te komen.

Hetzelfde geldt voor duidelijkheid in wensen naar de gemeenteraad. Met de gemeenteraadverkiezingen (21 maart 2018) in het vooruitzicht is nu dan ook hét moment om collectief naar de gemeenteraad te communiceren. Welke stappen zijn dan logisch om te zetten? 

 • Kom samen met ondernemers in het winkelgebied tot de conclusie: wel of geen koopzondag.
 • Toon respect en sta open voor elkaars persoonlijke meningen en argumenten.
 • Bedenk gezamenlijk hoe vaak je op zondag open wil. Bijvoorbeeld elke zondag of één keer per maand? Let daarbij goed op de functie die het winkelgebied vervult (boodschappencentrum, recreatief winkelen of een toeristische trekpleister)
 • Ga met het gezamenlijk opgestelde wensenlijstje naar de politieke partijen in jouw gemeente of stuur het naar de griffier.

Het grotere geheel

De afspraken die gemaakt worden, hoeven niet alleen om koopzondag te gaan. Neem de openingstijden in het geheel eens onder de loep en stem gezamenlijk af wat het beste past bij de functie van het winkelgebied en de behoefte van de consument. Uiteindelijk is het de behoefte van de consument die leidend moet zijn voor een keuze.

En als je het doet, doe het dan vooral samen!

Tags
Contactpersoon
Sebastian Galjaard
Sebastian Galjaard
Regioadviseur Utrecht, Gelderland en Limburg
06 406 647 80

Recent nieuws

 • open

  Bijl Blogt: Overweldigend groot zegt niets over succes

  Nieuws
  vrijdag, 19 januari 2018
  Ik was deze week, op uitnodiging van de internationale associatie tuincentra, in Bologna om een presentatie te geven. Het publiek bestond uit 200 enthousiaste zelfstandige tuincentra eigenaren. Zij verstonden geen woord Engels en ik geen woord Italiaans. Gelukkig vertaalde de Italiaanse Paula mijn speech in het Italiaans en was het voor allen een leuke ervaring.
  Bijl Blogt: Overweldigend groot zegt niets over succes
 • open

  Kom nu in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Op woensdag 21 maart 2018 mag (ondernemend) Nederland haar stem in de verschillende gemeenten uitbrengen. Dat betekent voor jou dat nú het moment is om te laten horen wat jij als ondernemer belangrijk vindt.
  Kom nu in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018
 • open

  Zo zet jij 2018 naar jouw hand!

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  Vanaf nu gaan we het niet meer hebben over de clichés van vorig jaar en gaan we gewoon weer over tot de orde van de dag. In 2018 staat ons namelijk een hele hoop te wachten!
  Zo zet jij 2018 naar jouw hand!
 • open

  Sint & Santa 2017

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  Hoe is de decembermaand van vorig jaar verlopen voor retailers in de mode- en schoenenbranche?
  Sint & Santa 2017

Gerelateerd aan dit artikel

Delen