Geen vraag te gek
088 973 06 00

Liquiditeit in de woonbranche: Welke stappen kan ik ondernemen?

De ervaringen die we meekrijgen van ondernemers in de woonbranche zijn heel divers. Veel ondernemers zijn nog volop aan het uitleveren, maar bij andere ondernemers is dit (bijna) helemaal tot stilstand gekomen.

Onder andere door stilgevallen leveringen, grenzen die sluiten en/of fabrieken die stil liggen binnen Europa. Een ding hebben de meeste ondernemers gemeen: het stil vallen van de orderintake/geschreven omzet. In de meeste gevallen is er sprake van een daling van meer dan 80%.

Er zijn ondernemers die (nog) geen liquiditeitsproblemen hebben op de korte termijn, omdat ze nog volop aan het uitleveren zijn. Toch heeft dit voor veel ondernemers nu al een grote impact op de liquiditeit. Wij adviseren alle ondernemers, ongeacht of het nu nog goed gaat of niet, om alle maatregelen die mogelijk zijn om jouw liquiditeit te vergroten in gang te zetten.

Naast het feit dat de NOW-regeling nog niet toegankelijk is, werkt naar verwachting vanaf eind maart, is er sowieso nog veel onduidelijkheid voor woonondernemers over de bepaling van omzetvermindering. Gaat het om een geschreven of gefactureerde omzet? INretail zet zich ook hiervoor in, om hier duidelijkheid over te krijgen én om te lobbyen over dit punt voor jullie in de branche.

Wat kan jij nu al doen?

Zorg ervoor dat je alle voorbereidingen klaar hebt liggen, zodat je onmiddellijk de NOW-aanvraag kan indienen wanneer dit mogelijk is. Bekijk de de NOW-regeling.

Allereerst is het van belang dat bij de aanvraag er sprake is van een substantiële daling van de orderintake/geschreven omzet. De referentieperiodes moeten wel één op één vergelijkbaar zijn. Dit kun je op weekniveau bijhouden. Maak voor jezelf een overzicht van hoe je liquiditeit er de komende maanden uitziet en welke kosten je hebt.

Zie hier alle informatie over leveringen en annuleringen in de woon- en bruidsmodebranche.

Tevens is er voor ondernemers die behoefte hebben aan aanvullend krediet een plan van aanpak beschikbaar. Zo zie je in een overzicht over welke informatie je moet beschikken.

Ofwel, tref voorbereidingen zodat je zo in een keer de NOW-regeling goed kan aanvragen, dan lobbyen wij in de tussentijd voor jullie door!

Mocht je hier vragen over hebben hoe je dit het beste aan kunt pakken, neem dan contact op met INretail

Delen