Geen vraag te gek
088 973 06 00

Logistiek in retail

Binnen de retail is er sprake van grote logistieke versnippering. Goederenstromen worden door individuele bedrijven voornamelijk zelf georganiseerd. Dit kost veel tijd maar brengt ook onnodige kosten met zich mee. Mogelijkheden om hier efficiënter mee om te springen zijn bijvoorbeeld samenwerking op een platform of het bundelen van vervoersstromen.

Ontwikkeling van platformen

Tot 2025 zullen online retail platformen een marktaandeel (online non-food) van 30% - 40% in Nederland veroveren. Met name technologie speelt hierbij een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan big data en machine learning, voice assistant of een betaalplatform. Maar ook logistieke innovaties hebben hier grote invloed op. Enkele voorbeelden van dit soort innovaties zijn:


Efficiencyslag

Retail non-food staat erom bekend gebruik te maken van veel verschillende vervoersstromen en schakels in de keten. Producenten leveren aan een groothandel, de retailer of de eindgebruiker, de retailer levert op zijn beurt weer via een winkel of een webhop aan de consument en deze consument kan zijn goederen weer retourneren aan de retailer. Een wirwar en niet onoverkomelijk, uit onderzoek blijkt namelijk dat een bundeling van deze vervoersstromen tot een besparing van 30% - 40% kan leiden. 

Logistiek goekoper én groener

We weten inmiddels dat het bundelen van vervoersstromen tot een fikse besparing kan leiden. Bijkomend voordeel is dat dit ook een erg groene oplossing is door het reduceren van CO²-uitstoot. Of je nu kiest voor een platform als logistiek dienstverlener of voor een samenwerkingspartner die goederenstomen samenvoegd, beide oplossingen leveren je dubbel voordeel op.Aan de slag

Logistiek is in beweging. Is online een onderdeel van je strategie dan is het belangrijk om na te denken over je logistieke processen en de voorwaarden die je hieraan wil verbinden. Consumenten verlangen steeds meer als het op bezorging aankomt. Zie bijvoorbeeld hiernaast de criteria die zij als essentieel ervaren. Kortom, genoeg om over na te denken. INretail kan je hierbij helpen. In het artikel hieronder lees je alles over de samenwerking tussen INretail en Greenway Logistics en kun je in contact komen met één van de adviseurs.

INretail logistiek 


Delen