Geen vraag te gek
088 973 06 00

Matrassen zonder folie: wel of niet retourneren?

Op 27 maart jl. heeft het Europees Hof, de hoogste rechtsinstantie van Europa, een opmerkelijke uitspraak gedaan. Een consument kocht in een webwinkel een matras, die hij na enkele dagen zonder beschermfolie retourneerde.

De webwinkel gaf aan dat de matras om hygiëne-redenen niet retour gestuurd mocht worden en werd uitgezonderd van het herroepingsrecht. De consument was het hier niet mee eens en het Hof gaf de consument gelijk.

Het Hof is van mening dat een matras goed reinigbaar moet zijn. Immers, er is ook sprake van een tweedehands matrassenmarkt en in een hotel wordt ook geslapen op een matras waar eerder mensen op sliepen. Verder komt bijvoorbeeld ook kleding in aanraking met het menselijk lichaam en kan gewoon geretourneerd worden.

Zo goed als nieuw

INretail vindt de uitspraak bijzonder. Het reinigen van een retourgenomen kledingstuk is toch wel van een andere orde dan een matras reinigen, laat staan wanneer sprake is van een vaste matrashoes. INretail denkt dat het gros van de consumenten die gevraagd wordt of zij een retour gekomen en gereinigd matras als nieuw zouden willen kopen ‘nee’ zouden antwoorden. Niettemin is de uitspraak van het Hof bindend en zal de branche ernaar moeten handelen.

Waardevermindering berekenen

Het Hof heeft wel expliciet in het vonnis aangegeven dat wanneer een matras verdergaand is gebruikt dan voor het vaststellen van de aard, werking en kenmerken van het product nodig zijn, de retailer waardevermindering mag berekenen aan de consument. Daarbij, zo geeft de toelichting op de Richtlijn aan, mag de consument het product op dezelfde manier hanteren en inspecteren als hij dat in een winkel zou mogen doen. Voor matrassen geldt doorgaans dat in de winkel, niet voor niets, een testexemplaar ligt, waarop de consument kan liggen om comfort en houding te testen. Er kan niet op geslapen worden. Het Hof heeft zich echter niet uitgelaten over de vraag of de matras door het verwijderen van de hoes verdergaand is getest dan in een winkel mogelijk is.

Het vonnis is hier te lezen, een persbericht van het Hof met een samenvatting hier

Delen