Geen vraag te gek
088 973 06 00

Nieuwe initiatieven scholing in de woonbranche

Sinds 2017 pleit INretail voor meer aandacht voor het ambacht binnen de woondetailhandel in het beroepsonderwijs. Om jongeren en instromers te interesseren voor het vak zijn we een samenwerking aangegaan met werkgevers, regionale opleidingscentra en Stichting Beroepsonderwijs bedrijfsleven. Samen is er een actieagenda opgesteld waarmee partijen het werken in de woonbranche op de kaart zetten bij het vmbo en het mbo.

In eerdere publicaties lees je hoe we als branche het werken in de woonbranche weer op de kaart zetten. Bijvoorbeeld met de campagne 'Maak het in de woonbranche' en de lancering van de vacaturesite wonen. Wat zijn de laatste initiatieven om de instroom voor het onderwijs te vergroten? Wij zetten het voor je op een rij: 

 1. Het Summa college en regionale werkgevers hebben het initiatief genomen voor het starten van een mbo 2 opleiding interieurvakman woningstoffering in de BBL (werken en leren). Leveranciers stellen voor de opstart materialen en machines beschikbaar, geven gastlessen en werken mee aan werkbezoeken.
   
 2. INretail verkent samen met uitzendorganisatie NBBU en het Hout en Meubileringscollege de mogelijkheden voor het starten van een pilot in Zuid-Holland voor werving van zij-instromers voor de functie van Interieurvakman (m/v). 
   
 3. We denken met met het onderwijs en werkgevers na over hoe in coronatijd wedstrijden zoals het NK woningstofferen en parket leggen georganiseerd kunnen worden.
   
 4. Het Hout- en Meubileringscollege is in gesprek met werkgevers voor het starten van een opleiding voor keukenmonteur in 2021. Samen met regionale werkgevers wordt de opleiding ontwikkeld.
   
 5. INretail heeft het deelcertificaat “PVC vloerenleggen” ontwikkeld en via SBB laten erkennen. Daardoor kunnen werkenden zich nu via het Hout- en Meubileringscollege in dit vak laten bijscholen en een mbo-certificaat behalen. De werving onder werkgevers in deze branche is gestart.
   
 6. Het Hoornbeeckcollege te Amersfoort heeft samen met DB-keukengroep in 2017 het initiatief genomen voor de ontwikkeling van de opleiding keukenmontage op mbo-niveau 2. Inmiddels is er ook een opleiding op mbo-niveau 3 gestart. Het aantal studenten: 
  • 5 leerlingen niveau 2
  • 5 leerlingen niveau 3
  • 7 nieuwe leerlingen in september vanuit DB - keukens
  • 3 nieuwe leerlingen in september vanuit andere werkgevers. 
   
 7. Op het regionaal opleidingscentrum Tilburg is de tweede opleidingslocatie voor de mbo-opleiding keukenmontage gestart in samenwerking regionale keukenondernemers.

Wil je meer weten, zelf een initiatief starten of aanhaken bij bovenstaande acties. Neem dan contact met mij op via bjvdstelt@inretail.nl. 

Delen