Geen vraag te gek
088 973 06 00

Nieuws over mondkapjes

Ook deze week is er opnieuw volop aandacht voor mondkapjes.

De overheid over mondkapjes

Ook deze week is er opnieuw volop aandacht voor mondkapjes. Voorlopig komt er geen landelijke plicht. Het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid adviseert op het coronabeleid, ziet geen reden tot een verplichting mondkapjes te dragen, omdat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking ervan. 

INretail over mondkapjes

INretail is geen voorstander van een landelijke plicht en volgt de richtlijnen van de overheid. Landelijk invoeren betekent dat alle Nederlanders een mondkapje moeten dragen, ook op plekken waar het niet druk is of geen tot weinig coronabesmettingen plaatsvinden. INretail denkt dat een verplicht mondkapje dan wel eens een extra drempel kan zijn om naar de winkel te gaan. Zeker naar andere winkels dan de supermarkt. INretail is meer overtuigd van andere maatregelen, zoals verruiming openingstijden, personal shopping, gebruik van data over het winkelgebied en de bestaande hygiëne- en voorzorgsmaatregelen.
INretail zal haar reactie delen met de Tweede Kamer die in augustus zal spreken over de corona-aanpak.

Burgemeesters over mondkapjes

Wel mogen burgemeesters lokaal gaan experimenteren. Verschillende burgemeesters, zoals in Rotterdam, Amsterdam en Tilburg, willen graag een mondkapjesplicht invoeren in hun stad. Zij denken dat het een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van nieuwe besmettingen. Ook bij lokale experimenten moet volgens INretail vooral gekeken worden naar alternatieven, zoals spreiding van bezoekers en campagnes. Het lokaal invoeren van mondkapjes kan ertoe leiden dat klanten naar een ander winkelgebied of een andere stad gaan. Over de inhoud en locatie van de lokale experimenten wordt nog gesproken tussen de minister voor medische zorg en de 25 veiligheidsregio’s. Verschillende juristen stellen dat een plicht tot mondkapjes alleen kan worden ingevoerd via een wijziging van de wet.

Delen