Geen vraag te gek
088 973 06 00

Politietips over veilig gebruik videobewaking

Veel ondernemers gebruiken camera’s voor toezicht en het beveiligen van de winkel en eigendommen. Maar waar moet je opletten? In de week van de veiligheid delen we deze politietips over veilig cameragebruik, zodat jij en je personeel zich veilig voelen in de winkel.

Mag ik rond mijn eigen winkel een camera plaatsen die opnamen maakt?
Ja, het is toegestaan een camera voor de beveiliging van je winkel in te zetten. Voor bedrijven, winkels en woonhuizen geldt alleen wel dat er duidelijk een zichtbare aankondiging is, dat er een camera aanwezig is. Dit doe je door bijvoorbeeld een sticker of bordje bij de voordeur te plaatsen.

Zijn de beelden van mijn beveiligingscamera bruikbaar als bewijs van een inbraak?
Ja, camerabeelden van zowel ondernemers als particulieren mogen als bewijs worden ingebracht.

Als ik mijn camerabeelden beschikbaar stel, kan iedereen mijn gegevens dan inzien?
Nee, alleen politiemedewerkers kunnen deze gegevens inzien.

Kan de politie meekijken met mijn camerasysteem?
Nee, de politie kan niet meekijken. De politie maakt veel gebruik van camerabeelden. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Zo kan de politie bijvoorbeeld  bij een overval, straatroof of een inbraak heel snel op de kaart zien of er camerabeelden aanwezig zijn, die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. Met ‘Camera in beeld’ kan de politie dus sneller meer incidenten op lossen.

Zelf een camera?
Beveiligingscamera’s kunnen echt van toegevoegd waarde zijn voor jou, je personeel en je winkel. Wil je meer informatie over beveiligingscamera’s? Neem dan een kijkje in onze ledenwinkel: Camera- en inbraakbeveiliging.

Actie: “op elke bestelling per 3 camera’s – 1 camera GRATIS naar keus”

Bron: politie

Delen