Geen vraag te gek
088 973 06 00
Veiligheid voorop
Cyberaanvallen leggen hele bedrijven plat. Dagelijks worden mensen in de val gelokt door spookfacturen en, helaas, is er ook nog frauderend personeel waar sommige organisaties mee te maken krijgen.
Allemaal criminele praktijken waar jij je als ondernemer liever niet mee bezig houdt, maar helaas soms toch mee te maken krijgt. Kan jij de echte van de neppe factuur onderscheiden? En check jij voordat je personeel aanneemt het Waarschuwingsregister van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD)?
Spookfacturen
De ondernemersservice bij INretail krijgt regelmatig telefoontjes met de vraag of een bepaalde factuur wel te vertrouwen is. Malafide aanbieders worden steeds slimmer en creatiever om ervoor te zorgen dat je de echte van de neppe factuur (bijna) niet meer kan onderscheiden. Wist je trouwens dat veel spookfacturen in de vakantieperiode worden verzonden? Extra opletten geblazen dus.
Lees meer over spookfacturen en hoe je deze herkent.
Interne fraude
Naast de online criminaliteit moeten ondernemers het soms ook opnemen tegen interne fraudeurs. Jammer genoeg zijn er werknemers die zich schuldig maken aan diefstal en oplichting van de (oude) werkgever. Naast dat de schade enorm is (interne fraudeurs kosten winkeliers jaarlijks ongeveer € 190 miljoen), komt het de werksfeer ook niet ten goede. Daarom is het Waarschuwingsregister van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) in het leven geroepen. Een effectief middel waar INretail een initiatiefnemers van is, waarmee de branche zelf interne fraude kan bestrijden.
Wil je als ondernemer nieuw personeel aannemen, dan kun je in het Waarschuwingsregister nagaan of de sollicitant een ‘frauduleus verleden’ heeft. Inmiddels zijn er ruim 1800 fraudeurs opgenomen in het register en steeds meer retailers werken actief mee. Vorig jaar zijn ruim 500 fraudeurs via het Waarschuwingsregister herkend!

Femke den Hartog
Beleidsadviseur Europa, MVO
088 973 06 26